Babiš škrtl variantu výměny resortů ve vládě kvůli sporu o Staňka

  • 104
Klíčová schůzka šéfů vládních stran Andreje Babiše a Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem se uskuteční ve čtvrtek v poledne. Její výsledek určí, zda bude koalice ANO a ČSSD pokračovat. Sociální demokraté trvají na tom, že v křesle ministra kultury nemá být Antonín Staněk. Babiš ve středu škrtl variantu výměny křesel mezi stranami.

„Pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, nemá smysl být ve vládě,“ prohlásil Hamáček.

Původně byla schůzka v Lánech naplánována na úterý, ale odložena na čtvrtek musela být kvůli průtahům summitu Evropské unie v Bruselu, kterého se Babiš účastnil.

03.července 2019 v 09:48, příspěvek archivován: 03.července 2019 v 15:23

Dlouho očekávaná schůzka pana prezidenta s panem premiérem a panem vicepremiérem v Lánech je nyní naplánována na čtvrtek dne 4. července 2019 na 12:00 hodin.

Výměna kultury za školství? Podle Babiše ne

Lidové noviny ve středu napsaly o variantě, že by se Babiš s Hamáčkem mohli dohodnout na výměně ministerstev. Když se ČSSD nelíbí na kultuře Staněk, mohla by dostat školství. Na dotaz iDNES.cz, zda je tato varianta ve hře, ale Babiš odpověděl jasně: „Není.“ Hamáček drží bobříka mlčení.

Zeman zatím nevyhověl návrhu Babiše, aby Staňka odvolal, i když mu to ukládá Ústava České republiky. Argumentuje tím, že ústava neurčuje žádnou lhůtu, do které by musel prezident návrhu premiéra vyhovět.

Staněk už v polovině května podal demisi a nepřipouští si, že právě kvůli sporu o něj může skončit koalice ANO a ČSSD. „Je naivní se domnívat, že jsem to já, kdo stojí za současnou vládní krizí,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

„Je iluzorní si myslet, že mám jakoukoliv možnost toto dění ovlivnit. Nemám. Proto se na celou situaci již dívám z jistého odstupu, snažím se pokračovat v práci a nedělat prudké pohyby,“ napsal. Později přidal informaci, že rozhodně nebude podávat podruhé demisi.

„Já vyjednávám, každý obchodník vyjednává,“ řekl Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi k tomu, jak chce Zemana přesvědčit. Pokud by ČSSD z vlády odešla, tak by se pokusil dohodnout se stranami ve Sněmovně na jejím rozpuštění a na nových volbách.

Předčasné volby do 60 dnů od rozpuštění Sněmovny

Předčasné volby se podle Ústavy musí konat do 60 dnů od rozpuštění Sněmovny, takže kdyby to poslanci stihli už na červencové schůzi, šli bychom znovu volit již v září.

Možnost předčasných voleb jako krajní variantu připustil prezident. „Pokud by Andrej Babiš ztratil nervy – a pouze tehdy, když by je ztratil – tak v tom případě jsou předčasné volby řešením,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES Zeman.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video