Klobásky, pivo, slivovici? Nabídněte si. Ale cigaretu si vezmu já od vás... Tak začal rozhovor s Milošem Zemanem na jeho chalupě na Vysočině.

Klobásky, pivo, slivovici? Nabídněte si. Ale cigaretu si vezmu já od vás... Tak začal rozhovor s Milošem Zemanem na jeho chalupě na Vysočině. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Zeman: Debatovat o politice v hospodě? Raději lahvové pivo doma

  • 16
Expremiér Miloš Zeman odmítá, že z chalupy na Vysočině instruuje politiky v Praze. Prý se vyhýbá i debatám o politice v místní hospodě. "Raději si však dám lahvové pivo doma. To je má představa maximálního pohodlí," říká v rozhovoru pro čtvrteční Magazín DNES.

"Víte, já už mám za sebou tolik politických debat, že se jim teď s chutí vyhnu. Na druhou stranu vím, že politické diskusní fórum ve zdejší hospodě by nebylo zdaleka to nejhorší, co jsem v tomto oboru zažil," dodává s úsměvem.
 
Takže na návrat do Prahy nepomýšlíte.
Už pět let mi hodně novinářů říká, že mi to nevěří. Že bez vysoké politiky nevydržím. A vidíte? Já jsem slovo dodržel. Mám pořád co dělat. Podívejte se, když je vedro, vyplouvám na člunu, když chladněji, vyjíždím na kole, v zimě jdu na běžky. Když je nevlídno, nahoře mám houpací křeslo a spoustu knih, můžu psát...
 
Budiž, ale kromě pití lahváčů, sportu a četby odsud údajně taháte za nitky, instruujete politiky.
Víte, jak vzniká tento dojem? Četl jste možná, že jsem tu měl tajnou schůzku s Topolánkem. To mě pobavilo. Mám tu řadu schůzek. Já je neiniciuji, aktivní je vždy druhá strana. Jsou to soukromé schůzky, nikoho o nich neinformuji. Pokud se chce někdo pochlubit, že tu byl, je to jeho věc. To jsou ty tajné schůzky. Jaká je tedy definice tajné schůzky? Je to každá schůzka, u níž nejsou novináři. V tom případě je ale 99,9 % schůzek v tomto státě tajných. Zejména ty milostné.
 
Jezdí sem manželka za vámi?
Často. Zrovna minulý týden tu byly i s dcerou Kačenkou. Vybílily mi chodbu a uklidily mi tu. Žena tvrdí, že žádný chlap si nedokáže pořádně uklidit, a já jí to nerozmlouvám.
 
Vyhovuje vám takové soužití, kdy se vídáte jen občas?
Řekl bych, že to funguje, i když nemůžu mluvit za ni. Zůstávám, díkybohu, své ženě věrný a věřím, že i ona zůstane věrná mně, i když je mezi námi rozdíl jednadvaceti let.

Čtěte ve čtvrtečním magazínu DNES

Miloš Zeman

Jak by se jeho ženě líbila pozice první dámy? A proč cítí souznění duší s Václavem Klausem? Ve velkém rozhovoru Miloš Zeman mluví také o tom, jestli chce být prezidentem, jak funguje jeho manželství na dálku i jak vychovává čtrnáctiletou dceru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video