Zeman si nebude vybírat vakcínu proti covidu, nechá se očkovat, řekl Babiš

  • 494
Prezident Miloš Zeman se nechá v druhé polovině ledna naočkovat proti nemoci covid-19. „V druhé polovině ledna absolvuje pravidelnou lékařskou prohlídku, v rámci které se nechá naočkovat vakcínou, která bude k dispozici, takže si nebude vybírat,“ řekl premiér Andrej Babiš po novoročním obědě v Lánech, k němuž se podávala pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi.

V Česku začalo koncem loňského roku očkování vakcínou vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech. Zatím dával prezident jednorázové vakcíně. Dosud jediná je od firmy Johnson & Johnson, která ale zatím není schválená.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale dříve řekl, že nikdo z občanů si nebude mít možnost vakcínu vybírat. A výjimku tak nedostane ani Zeman.

Babiš řekl, že bude vyvíjet tlak na Evropskou komisi, aby se zrychlilo i v rámci Evropské unie schvalování dalších typů vakcín.

„Já jsem pana prezidenta ubezpečil v tom, že naše vláda bude bojovat nejen proti pandemii covid-19, ale i proti ekonomickým a sociální dopadům,“ řekl Babiš. „Musíme tento rok zvládnout obě tyto věci,“ uvedl předseda vlády. Důležité je podle něj pokračovat v antigenních testech.

Oběd bez rodin navrhly dcery, řekl Babiš

Původně se novoroční oběd měl konat i za účasti manželek obou politiků a jejich dětí. Nakonec to byl ale jen oběd Zemana s Babišem.

To, aby to byl oběd bez rodin obou politiků navrhly podle Babiše dcery. Babiš to řekl v neděli v rozhovoru pro CNN Prima News před cestou do Lán.

„Já jsem s panem prezidentem se domluvil, že se setkáme jenom my dva, abychom dodrželi tradici a s rodinami se setkáme v lepších časech, když už nebude žádný PES,“ řekl před pár dny premiér v televizi Nova.

Zeman do Lán stejně jako před rokem pozval kromě Babiše i jeho ženu Moniku s dcerou Vivien a synem Frederikem. Zúčastnit se měla tradičně také první dáma Ivana Zemanová a dcera Kateřina.

„Jedná se o návštěvu v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsala před pár dny iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Stejně se později pro agenturu ČTK vyjádřil i premiér Babiš.

Pátý stupeň systému PES umožňuje pobývat na veřejně přístupných místech nejvýše v počtu dvou lidí. Je sice několik výjimek, které se mimo jiné týkají členů jedné domácnosti, ale žádná se nedá vztáhnout zároveň i na rodiny obou politiků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video