Železný: Daně platím, MF DNES zažaluji

  • 9
Senátor Vladimír Železný hodlá poprvé ve své čerstvé funkci podat žalobu. Nelíbí se mu článek v MF DNES, v němž se tvrdí, že se šéf Novy podílel na podvodu, při němž stát přišel o 50 milionů na daních. "Tvrzení je nepravdivé. Senátor Železný se hodlá bránit právní cestou," uvedl Martin Chalupský z agentury Cepra, která Železného mediálně zastupuje. "Právní zástupci pana Železného připravují žalobu na vydavatele za pomluvu," dodává.

V roce 1996 Železný nakoupil od čtyř spoluzakladatelů televize část jejich podílů. Díky této operaci získal v CET 21 celkem šedesát procent a společnost ovládl, píše MF DNES.

Železný měl zaplatit přes pět milionů dolarů (zhruba 150 milionů korun). Podle policejního zdroje MF DNES však kupující i prodávající předstírali, že se vyrovnali akciemi účelově založené firmy, a miliony neuvedli do svého daňového přiznání.

"V celé transakci s nákupem obchodních podílů ve společnosti CET 21 vystupoval Dr. Železný jako kupující. Je tedy naprosto nesmyslné, aby byl dlužníkem daně z příjmu," namítá Chalupský.

Podle mluvčího nemá senátor a šéf Novy k dnešnímu dni žádný nedoplatek daně z příjmu. "Své běžné daňové povinnosti vždy platil přesně podle doporučení svých daňových poradců."

Policie: Železný šidil na daních
článek MF DNES

Železný: Policie hledá účelová obvinění
Policie před nedávnem požádala Senát, aby šéfa Novy zbavil imunity. Senátor Železný je přesvědčen, že se stává obětí policejní zvůle.

"Ve chvíli, kdy se ukazuje, že všechny známé kauzy vedené proti mé osobě jsou liché, protože se je nepodařilo vyšetřovatelům ani za dva roky nijak posunout, obsahuje žádost o vydání nečekaně několik úplně jiných událostí a náhle z nebe spadlých šetření," komentuje nařčení Železný.

"Jde o záležitosti, ke kterým jsem nikdy nepodával ani vysvětlení a vůbec nesouvisejí se vznesenými obviněními. Takový postup policie působí velmi účelovým dojmem," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video