Železárny získaly partnera v Třinci

Veselí nad Moravou - Železárny ve Veselí nad Moravou získaly po dlouhých odkladech a jednáních silného partnera. Tažírnu oceli si v podniku z Veselí, který je nejzadluženější firmou hutní skupiny Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka a na nějž Československá obchodní banka podala návrh na konkurs, si na deset let pronajmou prosperující Třinecké železárny.

Mluvčí Z-Group Hana Georgiánová uvedla, že Třinečtí nastoupí do Veselí od začátku května. Jednání o pronájmu tažírny přitom trvala několik měsíců. "Hlavním důvodem dohodnuté spolupráce je snaha o udržení zaměstnanosti, výroby a zvyšování přidané hodnoty výrobků, což by díky materiálu dodanému Třineckými železárnami zajistilo levnější výrobu," řekla mluvčí Z-Group Hana Georgiánová.

V tažírně pracuje asi sto lidí z více než sedmi set zaměstnanců veselských železáren a ročně by se tu mělo zpracovat asi osmdesát až sto tisíc tun materiálu. "Uzavřeli jsme s Třincem smlouvu v oblasti výroby a také smlouvu o dopravě a obchodu," přiblížila Georgiánová. Dodala, že do budoucna není vyloučena spolupráce veselských železáren s dalšími tuzemskými, ale i zahraničními partnery.

Veselské železárny, které stále patří mezi největší podniky v regionu, skončily loni s provozní ztrátou přes sto milionů korun a tržby jim klesly o zhruba sedm set tisíc korun na jednu miliardu. Dluhy firmy přesahují jednu miliardu korun a letos v únoru jim Jihomoravská plynárenská už podruhé zastavila dodávky plynu.

Železárny ve Veselí nad Moravou


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video