Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze (11. června 2008)

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze (11. června 2008) | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Zelenkův advokát rozhodne, zda podá dovolání, během několika měsíců

  • 3
Advokát Petra Zelenky, jemuž vrchní soud v odvolacím řízení potvrdil doživotní trest za vraždy pacientů havlíčkobrodské nemocnice heparinem, se zatím nerozhodl, zda podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Právník Jan Herout si chce zatím pečlivě prostudovat rozsudek.

Pokud podá dovolání, stane se tak nejdříve začátkem září. "Jestli bude rozsudek odůvodněn zhruba tak, jak byl odůvodněn ústně během jednání, pak dovolání zřejmě podám. Vrchní soud vůbec nereagoval na moje připomínky k rozporům mezi znaleckými posudky," uvedl Herout.

Dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně se v tomto případě podává prostřednictvím prvoinstančního soudu v Hradci Králové.

Petr Zelenka je podle Herouta ve velmi špatném psychickém stavu. "Nechce žít. Nepoužil přímo výrazu, že spáchá sebevraždu, ale popsal to jinými slovy: 'Nechci tady být, ukončím to'," řekl Herout. Zelenka si podle něj zoufá z arogance moci, kdy soud nereaguje na jeho námitky.

O doživotním trestu vězení pro Zelenku rozhodl s definitivní platností ve středu pražský vrchní soud, který v odvolacím jednání potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Hradci Králové.

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podáním heparinu zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace a zředění krve, někteří lidé vykrváceli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video