Šéf Strany zelených Martin Bursík.

Šéf Strany zelených Martin Bursík. | foto: Daniel Beran, MF DNES

Zelení už nechtějí Němcovou do čela Sněmovny

  • 678
Další pokus o volbu nového předsedy Poslanecké sněmovny může přinést ještě větší drama než první volba. V té Miroslava Němcová z ODS nedostala ani všechny hlasy poslanců ze tří stran pravozelené koalice, které chtějí složit vládu.

Přejít na speciál Hledá se vláda

K opakované nominaci Němcové mají výhrady zelení. "Rád bych diskutovat o tom, který z kandidátů má větší šanci na úspěch než paní Němcová," řekl MF DNES šéf Strany zelených Martin Bursík.

ČSSD navíc podle nedělního vyjádření premiéra a šéfa strany Jiřího Paroubka nejspíš postaví již do druhé volby Lubomíra Zaorálka.

Tím by si ČSSD mohla otestovat, co udělá koaliční "odpadlík", který v první volbě nedal hlas Němcové. Kdyby se přidal na stranu levice, nebyl by Zaorálek bez šance.

"Budeme trvat na mém jméně," řekla v neděli Němcová, kterou už do druhé volby nominoval klub ODS. "My budeme respektovat návrh ODS," řekl za lidovce jejich místopředseda Jan Kasal.

Paroubek oznámil, že jeho vláda nakonec nejspíš nepodá demisi. Nemělo by to podle něj ani moc smysl, prezident Václav Klaus už řekl, že by ji ani nepřijal. "Pokud budu vidět, že většina ministrů si myslí, že bychom měli setrvat, tak tu demisi podávat nebudu," řekl v České televizi Paroubek. - více zde

Ani měsíc po volbách není jasné, jaká vláda nakonec bude zemi vládnout a získá důvěru Sněmovny.

Paroubek zatím tvrdí, že stovková koalice ODS, lidovců a zelených to být nemůže. V neděli zmínil dvě jiné varianty vlády - menšinový kabinet ODS či vládu ČSSD se zelenými.

"Ale těch variant je asi deset," uvedl šéf sociální demokracie. Avizoval, že se pokusí domluvit telefonicky schůzku s Topolánkem.

Naopak s Paroubkem chce jednat o toleranci pro stovkovou vládu lídr zelených Bursík. "Chtěl bych s ním mluvit, jestli existují věcné podmínky, aby toleroval vládu," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video