Dnešní jednání zahájili poslanci hádkou. Ilustrační foto

Dnešní jednání zahájili poslanci hádkou. Ilustrační foto | foto: Česká televize

Že jsem fašoun? Hoďte na něj síť, hádali se poslanci

  • 441
Sněmovna má nabitý program. Přesto strávila dlouhé minuty sporem o to, zda má, nebo nemá hlasovat o návrhu Davida Ratha. Provázely ho i osobní výpady. "To, že mi pan poslanec vzkazuje, že jsem fašoun, to je jeho mentální problém. My jsme měli vždycky ve zvyku říci: Hoďte na něj síť," prohlásil Ivan Langer.

Bouřlivou diskusi o procedurálních otázkách způsobil David Rath předložením návrhu, který by zabránil privatizaci fakultních nemocnic. Rath ho připojil k novele zákona o cestovních dokladech.

ODS protestovala, že jde o takzvaný přílepek, o němž by se nemělo ani hlasovat, opozice byla jiného názoru. Občanští demokraté upozornili na starší rozhodnutí Ústavního soudu, který se proti přílepkům postavil.

Socialisté ale prohlásili, že laťku toho, co je a co není přílepek, nastavila koalice, když loni v rámci schvalování reformy financí přišla na poslední chvíli s pozměňovacím návrhem o rozsahu desítek stran.

Ministr vnitra Ivan Langer namítal, že by předsedající schůze, sociální demokrat Lubomír Zaorálek, neměl o Rathovu návrhu nechat ani hlasovat. Ministr se odvolal na vyjádření ústavních soudců.

Zaorálek ale poznamenal, že od té doby, co Ústavní soud akceptoval způsob, jakým byla přijata reforma financí, už neví, co je přílepek. Proto chtěl nechat spor rozhodnout Sněmovnu.

Langer Zaorálkovi řekl, že vytváří "strašidelné precedenty" a šéf klubu ODS Petr Tluchoř poté navrhl Zaorálkovo odvolání z řízení schůze. Dolní komora to ale neschválila.

Sněmovna se nakonec také přiklonila k názoru, že Rathův návrh je takzvaný přílepek, který s původním zaměřením projednávané normy vůbec nesouvisí, a nelze o něm tedy hlasovat.

Dolní komora má dnes přitom na programu řadu důležitých bodů. Poslanci schvalují více než deset návrhů novel a zákonů, jednat mají například o protikuřáckém zákonu nebo reformní smlouvě EU.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video