Babiš: Sestry by mohly dostávat výsluhy, tak jako vojáci či policisté

  • 368
Nedostatek sester ve třísměnném provozu v nemocnicích by podle premiéra v demisi Andreje Babiše mohly řešit nový příspěvek pro ně. „Vícesměnný provoz u lůžek je největší problém. Nám chybí asi dva a půl tisíce sester a v posledních letech 1 500 odešlo, protože je to velice těžká práce. Sestřičky musí manipulovat s pacienty, kteří mají i sto kilo,“ řekl Babiš.

„Dnes motivovat ty sestry je velice těžké, když dnes i ty mzdy, jsou nízké,“ dodal předseda vlády.

„Já jsem zadal, abychom spočítali, o jakých částkách se bavíme, ale myslím si z mého pohledu, že by to mohlo být řešení, jak sestry dostat zpátky do nemocnic,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle kterého by šlo o sestry, které jsou ve směnném provozu u lůžka.

Návrh Asociace sester je 5 tisíc korun měsíčně. Výsluhový příspěvek pobírají například bývalí policisté, vojáci, hasiči nebo celníci. Nárok na něj vzniká po skončení služebního poměru trvajícího minimálně 15 let.

„Diskutovali jsme s děkany lékařských fakult a domluvili jsme se, že připravíme desetiletý plán na zvýšení financování lékařských fakult, tak aby mohly přijmout více studentů a vycházelo nám více absolventů lékařských fakult a aby mohli lépe zaplatit učitele na lékařských fakultách, kteří jsou dnes podhodnoceni,“ řekl také ministr zdravotnictví Vojtěch.

Podle posledních státních statistik za rok 2016 bylo v České republice 83 tisíc pracovních úvazků zdravotních sester a porodních asistentek. Na nedostatek sester si stěžují nemocnice a další lůžková zařízení.

Zvýšení počtu sester si minulé vedení ministerstva zdravotnictví slibovalo od zjednodušení vzdělávání sester a zvýšení tarifních platů. V posledních dvou letech dostaly sestry přidáno deset procent k tarifu, přislíbeno mají i na příští rok. Sestry ve třísměnném provozu dostaly navíc přidáno loni v červenci dalších 2 tisíce korun měsíčně.

U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester byl loni na podzim téměř 28 500 korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video