Unikátní přístroj pomůže pacientům po mozkové mrtvici nebo úrazu nohou. Na jeho vývoji pracoval tým z Technické univerzity v Liberci. (29. dubna 2019) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Naděje po mrtvici i úrazu nohou, pacientům pomůže unikátní přístroj

  • 7
Unikátní přístroj, který vypadá jako docela obyčejné statické kolo, nemá ve světě obdoby. Dokáže totiž urychlit léčbu končetin po zlomeninách či mozkových mrtvicích. Přístroj umí nastavit zátěž a dopomoc pro každou nohu zvlášť a sledovat a vyhodnocovat výkon. Na jeho vývoji pracoval tým z Technické univerzity v Liberci.

„Vtip je v tom, že můžeme nastavit, jaký zátěžný moment chceme mít v jakém úhlu pohybu. To znamená, že můžeme řídit moment v rámci jedné otáčky. A dokážeme to řídit na levé i pravé straně,“ vysvětluje vedoucí řešitelského týmu z Technické univerzity v Liberci Josef Černohorský. 

Na začátku bylo robotizované chodítko, které Josef Černohorský viděl na stáži v Kanadě. Umělo pacienta bezpečně vést a automatickou blokací kol zabránit pádu. Ještě za oceánem se pak zrodil nápad pokusit se o vývoj i doma.

Po třech letech výzkumu a mnoha cest do slepých uliček dnes existují dva prototypy unikátního rehabilitačního přístroje, který umí urychlit léčbu končetin po zlomeninách či mozkových mrtvicích.

Pomáhání si zdravou nohou

Lidská chůze je typická pravidelným střídáním levé a pravé nohy. Pokud to selže, člověk kulhá. Právě pravidelnost tohoto pohybu by měla být při rehabilitaci dodržena. Jenže po úrazu má pacient tendenci nemocné končetině ulevovat.

„Zdravou nohou cvičíme normálně a v okamžiku, kdy jdeme do nemocné končetiny, přitáhneme si na kole šlapku druhou nohou a nemocná vlastně nešlape. Tomu je tady díky elektronické vazbě zabráněno,“ vysvětluje Černohorský.

Jinak řečeno, když se pacient třeba unaví a na slabé noze sníží výkon, přístroj začne pohyb kompenzovat nezávisle na jeho vůli.

Chytrá bota ze Zlína bude hlídat správnou chůzi, vyjde na tři tisíce

„Přitom je zachován pořád stejný rytmus. Systém otáčky optimalizuje. V tom je největší výhoda,“ říká lékař Vojtěch Kotek z Centra rehabilitační medicíny Liberec, který se spolu s kolegy z liberecké krajské nemocnice na vývoji podílel. Rehabilitační kolo má však i pokročilý systém měření odchylky v problematické části pohybu – po mrtvici je to třeba zvednutí nohy na schod – robot ji ukáže do podrobností.

„Přístroj je fantastický v tom, že pacienta neomezuje, o dopomoci v principu neví,“ doplňuje Černohorský.

Nový přístroj je určen lidem s jednou ochrnutou končetinou, například po infekcích nervového systému, jako je encefalitida, po mrtvici, zlomeninách či při poškození svalového systému.

Prototypy postavené na průmyslových komponentech už schválil Státní zkušební ústav, nyní probíhá závěrečné jednání o českém patentu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video