Zbitý žák má ve škole problémy

  • 3
Praha - Napjatá atmosféra panuje na Základní škole v Burešově ulici v Praze 8. Aféra se zbitým žákem čtvrté třídy Miroslavem Vondrákem pokračuje vzájemným osočováním rodičů chlapce s vedením školy. Mirka před několika týdny zmlátili po vyučování před školou jeho starší spolužáci, jeden „šesťák“ a dva „osmáci“. Vedení školy však naznačuje, že Vondrák není žádné neviňátko a sám napadá ostatní děti.
Mirek si po potyčce poležel několik dní v nemocnici na Bulovce na jednotce intenzivní péče kvůli podezření na protrženou slezinu. Kromě toho měl otřes mozku, takže zůstal doma zhruba dva týdny.

Mirkova matka Jitka Vondráková si stěžuje na to, že ředitel školy Jaroslav Šupka jejímu synovi hned po návratu do školy vynadal. "Řval na něj před celou třídou, proč udělal škole takovou ostudu," řekla.

Ředitel Šupka na nástěnku také vyvěsil leták, ve kterém rodiče dětí upozorňuje na to, že celá aféra je důsledkem nátlaku rodiny Vondrákových na vedení školy a je z velké části vymyšlená.

Ředitelovo chování rozčililo i Mirkova dědečka Miroslava Vondráka. "Já sám jsem kantor a uvažuji vážně o tom, že podám stížnost na ministerstvo školství a požádám jejich úředníky o důkladnou kontrolu poměrů na této škole," uvedl.

Ředitel Šupka rázně popřel, že by Mirkovi vynadal kvůli rvačce. "V šatně mlátil do skříněk, a to bych si vyříkal s každým žákem," podotkl. Dodal, že kvůli Mirkovu problematickému chování chce dokonce policii upozornit na to, že šikanoval v družině mladší spolužáky.

"Myslím si, že Vondrákovým jde o jedno, odvrátit pozornost od chování jejich syna," prohlásil. Připustil však, že se Mirek sám stal obětí zbytečně brutálního útoku spolužáků, který s jeho obviněním nijak nesouvisí.

S tím však Mirkova matka zásadně nesouhlasí. "Je mi to jasné, atmosféra ve škole plyne z názoru, že ten gauner konečně dostal napráskáno. Mirek je trochu živější dítě, kluci ve třídě se občas porvou, ale žádný raubíř to není." Podle ní se ji ve škole mstí za upozornění na chyby učitelů. "Řekla jsem, že někteří nezvládají výuku, a jsem prostě matka potížistka, proto mě mají plné zuby."

Útočník ze šesté třídy také mluví o potyčce jinak než Mirek. "Spadl na zem, a já jsem do něj jednou kopl, tím to skončilo. On se pak normálně zvedl a šel pryč," řekl. Mirek však policistům tvrdil, že jej všichni tři zkopali.

Kriminalisté nyní celou kauzu odložili. Potenciálním viníkům nebylo ještě patnáct let, a proto nemohou být trestně stíháni.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video