Ondřej Závodský

Ondřej Závodský | foto: František Vlček, MAFRA

Na financích končí náměstek pro hazard. Zvážím právní kroky, říká

  • 254
Noví ministři už začali obměňovat své spolupracovníky. Například na resortu průmyslu a obchodu skončí čtyři náměstci. Z financí půjde minimálně jeden z nich. Náměstek Ondřej Závodský ale zvažuje, že se proti svému odvolání bude bránit u soudu.

„Podle konkrétní právní situace o tom budu uvažovat,“ uvedl náměstek ministryně financí Ondřej Závodský v České televizi na otázku Václava Moravce, zda zvažuje obranu proti svému odvolání.

„Jedna věc je nějaké povídání paní ministryně, druhá skutečně správní rozhodnutí ze strany vlády,“ řekl Závodský s tím, že na něj vyčká, ale je otázkou, zda vláda získá legitimitu v podobě důvěry Poslanecké sněmovny. „Pak budeme mluvit o dalších právních aspektech, ale teď je nebudu specifikovat,“ dodal Závodský, jenž přišel na ministerstvo za Andreje Babiše a spravoval tam agendu hazardu.

To, že jej ministryně financí Alena Schillerová odvolala, informoval již dříve server Neovlivni.cz. Podle něj podřízení Závodského pracují na stanovisku, zda je bylo v pořádku, že Schillerová užívá služební byt finanční správy a platí za něj v centru Prahy pět tisíc měsíčně.

O tom, že by za odvoláním stála tato věc, ale lidovecký náměstek nehovořil. „Bylo mně řečeno, že ze systémových důvodů bude rozdělena moje sekce. Paní ministryně se domnívá, že hazard patří pod daňovou sekci a zbytek bude převeden do sekce právní. Nicméně během našeho rozhovoru mi byly sděleny i další důvody,“ popsal Závodský bez dalších podrobností.

Náměstci ale budou muset odejít také z jiných resortů. Například nový ministr vnitra Lubomír Metnar z funkce odvolal náměstkyni Moniku Pálkovou. Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner snížil počet svých náměstků z 11 na sedm. Konkrétní jména odvolaných ale zatím nezveřejnil. Učiní tak až po projednání s dotyčnými lidmi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video