Policie zadržela soudce vrchního soudu, obvinila ho i z přijetí úplatku

  • 225
Policie zadržela soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Podle Radiožurnálu byl obviněn z přijetí úplatku, nadržování a zneužití pravomoci. Elischer se na vrchním soudu specializoval na drogové kauzy. Policisté prohledávali jeho kancelář přímo v budově soudu.

„Soudce Ivan Elischer byl obviněn ze tří trestných činů. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování,“ řekl novinářům v úterý odpoledne předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. „Jakým jednáním se měl trestných činů dopustit, mi sděleno nebylo,“ dodal.

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Miloš Zeman vyslovil se stíháním souhlas.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v budově pražského vrchního soudu v úterý ráno. „Můžeme potvrdit, že v jedné kanceláři probíhají úkony trestního řízení,“ sdělila ráno mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová.

„Mohu uvést, že náš útvar zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Více informací nyní nebudeme poskytovat. Věc dozoruje městské státní zastupitelství v Praze,“ řekl iDNES.cz mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. 

Podle trestního řádu může být zadržený v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na vazbu, nebo musí být propuštěn.

Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.

Ivan Elischer (57)

Elischer působí na pražském vrchním soudu od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Je členem odvolacího senátu v těchto procesech.

Zabýval se například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu, Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh, kteří financovali nákup vybavení, zajišťovali personální obsazení pěstírny, kontrolovali pracovní nasazení pěstitelů a zajišťovali prodej drogy, byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let vězení.

V minulosti Elischer působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého chlapce. Ústecký krajský soud poslal v září 2008 na 24 a 20 let do vězení ženu a jejího přítele za chlapcovu vraždu. Dvojice chlapce zabila dvěma ranami nožem do hrudi a dušením v prosinci 2007.

Elischer se také zabýval kauzou zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili podvodu. Ústecký krajský soud zprostil většinu z bývalých bankéřů, manažerů banky a podnikatelů obžaloby ze stamilionového podvodu v září 2008 a odvolací senát se u většiny z nich v listopadu 2010 s tímto rozhodnutím ztotožnil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video