Zaplavení mohou přijít o opravené domy

  • 1
Olomouc - Lidem, kteří si po povodni vzali nízko úročené půjčky od Českomoravské záruční a rozvojové banky na stavbu domů, hrozí, že o své domy mohou znovu přijít. Mnohé rodiny totiž nestihnou svou stavbu po čtyřech letech zkolaudovat, což bylo podmínkou půjčky. Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil proto interpeloval ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita, aby příslušné nařízení vlády změnil.

Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytla lidem postiženým povodněmi celkem 556 půjček, z nichž 509 není dosud splaceno. Ve 107 případech je přitom zřejmé, že rodiny v letošním roce předepsanou kolaudaci domů nestihnou.

"Obrátily se na mě již tři rodiny z Litovle na Olomoucku s tím, že je banka žádá, aby okamžitě předložily pravomocné kolaudační rozhodnutí, nebo jejich případ v souladu s vládním nařízením postoupí finančnímu úřadu. Sankcí by přitom bylo okamžité vrácení půjčky. Hrozbou by mohlo být i prodání stavby někomu jinému," uvedl Kvapil.

Tito lidé staví domy vlastními silami a nemají šanci kolaudaci stihnout. Podle Kvapila je nutné, aby vláda připravila novelu tohoto nařízení. "Ministr by měl mít možnost v odůvodněných případech z povinné čtyřleté kolaudace udělat výjimku," dodal.

V roce 1997 vláda rozhodla o poskytnutí finanční pomoci v lidem, které postihla povodeň. O půjčku mohli žádat do konce května roku 1999. Lidé mohli získat v souladu s vládním nařízením nevratný příspěvek ve výši 150 tisíc korun a nízko úročenou půjčku do výše 850 tisíc korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video