Stanislav Gross

Stanislav Gross. | foto: Reuters

Žalobci přezkoumají odložení Grossovy aféry

  • 79
Policejní závěr, podle nějž expremiér Gross při nákupu luxusního bytu neporušil zákon, není definitivní. Verdikt se totiž rozhodlo přezkoumat pražské městské státní zastupitelství. "Vyžádali jsme si to k přezkoumání," potvrdila náměstkyně městského žalobce Marcela Kratochvílová.

Nejasnosti kolem financování bytu na pražském Barrandově a podnikání manželky Šárky vedly k vládní krizi a Grossově rezignaci na funkci premiéra.

"Spis dnes posíláme městskému státnímu zastupitelství k dohledu," řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 5 Julius Lachnitt. Pokud nadřízení žalobci zjistí, že policie pochybila, mohou vyšetřování případu otevřít. Nejspíš by přitom dali Lachnittovi pokyn, jak s kauzou dále naložit.

Prověřování nejasností kolem toho, jak Gross v roce 1999 financoval nákup bytu, začalo loni v únoru. Poté, co MF DNES poukázala na nesrovnalosti v příjmech a výdajích Stanislava Grosse, dostala policie pět trestních oznámení.

Média i opozice Grosse kritizovala za to, že nedokázal doložit, jak před šesti lety získal 1,2 milionu korun, které údajně použil na čtyřmilionový byt jako zálohu.

Expremiér opakovaně prohlašoval, že se ničeho špatného nedopustil. Na nákup bytu mu prý půjčil jeho strýc František Vik 1,2 milionu korun. Když se ukázalo, že na to nemohl našetřit, přišel Vik s verzí, že i on si musel půjčit, a to u příbuzných z ciziny.

Zakrátko vstoupil na scénu bývalý novinář a podnikatel Rostislav Rod s tím, že peníze Vikovi půjčil on. Poté oznámil, že směnku na 900 tisíc korun prodal předsedovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi, který prý směnku zničil.

Grossova manželka zase chtěla vybudovat na Proseku luxusní bytový komplex společně s přítelkyní Libuší Barkovou, která je stíhána za téměř osmimilionový pojistný podvod.

Prvoinstanční soud loni poslal Barkovou na pět let do vězení. Vrchní soud ale nedávno v neveřejném zasedání projednal odvolání podnikatelky i žalobkyně, z čehož lze usuzovat, že rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Nedávno se kolem Grosse rozvířil další skandál spojený s údajnou korupcí při privatizaci Unipetrolu. Gross jakákoli podezření odmítl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video