ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Kšeftovali s informacemi z živých kauz. Žalobce za to žene k soudu 28 lidí

  • 4
Žalobci v pondělí podali obžalobu na 28 lidí, a to kvůli rozsáhlému úniku informací z policejních spisů. Obžalovaných je také osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z GIBS. Obžalovaní měli zneužívat pravomoci příslušníků elitních policejních útvarů a obchodovat s informacemi z databází policie.

Potvrdil to Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Případem se bude zabývat brněnský krajský soud. Týká se především Brna a stál na počátku kauzy Stoka, kde v níž stojí před soudem jako obžalovaný také bývalý místostarosta městské části Brno-střed za hnutí ANO Jiří Švachula. Ten vinu odmítá.

Kvůli únikům z policejních spisů chce vyšetřovatel poslat před soud 29 lidí

Osmadvacet lidí v této kauze čelí obvinění pro rozsáhlou trestnou činnost, která čítá 91 bodů obžaloby. Obžalovaní příslušníci bezpečnostních sborů ve většině případů čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu s pokračujícím trestným činem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, civilní osoby jsou obžalované z účastenství ve formě návodu k této trestné činnosti. 

Obžaloba byla také podána pro zločin podplacení, zločin přijetí úplatku, ohrožení utajované informace, pro nepřímé úplatkářství, porušování domovní svobody a podvodu ve stadiu pokusu, uvedli žalobci na webu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video