Kdyby nám Rusko zastavilo plyn, byla by nutná pomoc EU, řekl Fiala

  • 731
Pokud by Rusko zastavilo České republice dodávky plynu, po určitou dobu by podle premiéra Petra Fialy Česko zvládalo situaci, pak by nám ale musela pomoci Evropské unie. „Jsme schopni kombinací zásob a jiných dodavatelů si s tím určitě po nějakou dobu poradit. Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ řekl Fiala.

„A ta jiná řešení jsou alternativní zdroje plynu, alternativní dodavatelé, zkapalněný plyn, terminály, ale o tom všem intenzivně jednáme,“ dodal předseda vlády.

„Spojené státy slíbily navýšení dodávek zkapalněného plynu do Evropy už na tento a příští rok. Jsou i další dodavatelé,“ řekl Fiala novinářům.

Vláda nemá signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu

Česká vláda ale nyní nemá informace ani signály, že by zemi hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, jako se to stalo Polsku a Bulharsku, řekl ve středu před polednem ve Sněmovně Fiala. „Nemáme informace ani signály, ale musíme s tím počítat,“ připustil předseda vlády. Česko patří mezi zeměmi Evropské unie mezi nejvíc na ruském plynu závislé.

„Děláme kroky, které by měly zajistit občanům České republiky dostatek energie ze všech možný zdrojů v případě, že by Rusko pokračovalo v těch svých krocích, které vidíme v těchto dnech,“ řekl ve Sněmovně Fiala.

„Je to nepřijatelné jednání, porušování smluv, trestání zemí a něco, co jenom ukazuje, že Rusko je naprosto nespolehlivý dodavatel energií. Proto je zcela správná cesta, kterou půjde Česká republika a také Evropská unie, a to je zbavení se závislosti na ruských fosilních surovinách,“ komentoval předseda vlády, že Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku.

Ruská společnost Gazprom rozhodnutí zdůvodnila tím, že plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Podle polské i bulharské strany Gazprom porušil uzavřené smlouvy.

„Kdyby Česká republika v minulosti více zabezpečoval svoji energetiku a věnovala se předchozí vláda energetické bezpečnosti, tak bychom na tom dnes byli lépe,“ kritizoval Fiala předchozí kabinet Andreje Babiše.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video