Záběry z USA biskupa šokovaly

Jižní Morava - Oblaka dýmu nad New Yorkem, Washingtonem řadě lidí na jižní Moravě doslova vyrazila dech. Tématem rozhovorů v restauracích v Brně byl včera večer zlovolný teroristický útok na Spojené státy. "Seděla jsem s kolegyněmi z práce v restauraci Zemský dům v centru Brna. Vyprávěla jsem jim, že jsem se na iDNES dočetla, co se v USA stalo. Na televizní obrazovce v hospodě však běžel fotbal. Poprosili jsem číšníka, zda by nemohl program přepnout. Napřed se ošíval, ale když to udělal, všichni v hospodě už oči z obrazovky nespustili," řekla iDNES Hana Drinocká z Brna.
Čtěte uvnitř článku reakce obyvatel Znojma.

Poté, co se brněnský biskup Vojtěch Cikrle dozvěděl o teroristickém útoku vydal prostřednictvím své tiskové mluvčí Martiny Jandlové následující prohlášení: "Prosím vás všechny o modlitby za oběti této tragédie i za jejich blízké, modlete se i za ty, kteří mají tuto katastrofu na svědomí. Modleme se, abychom všichni mohli žít v pokoji a míru."

Televizní zprávy byly hitem úterního večera také v brněnské restauraci Věra v Kounicově ulici. Dokonce i skupina mladých lidí, kteří u několika sražených stolů zřejmě něco oslavovali, se více věnovala televizi než čemukoliv jinému.

Když začalo o půl osmé televizní zpravodajstí, zastavilo to na cestě ke stolu i pětici chlapců a dívek, kteří zrovna vstoupili do restaurace. Strnuli a skoro deset minut nehnutě poslouchali a dívali se na hrůzné záběry z centra New Yorku.
Přesto, že mnozí nemohli uvěřit, že se něco takového v Americe stalo, objevovaly se i vtípky. "Tak co, kdy budeš rukovat," ptal se jeden z mladíků s úsměvem známého číšníka, poté, co z televitze zaznělo, že česká armáda je v pohotovosti. Vojáka základní služby, který seděl u baru s mladou dívkou však tato zpráva nijak nerozházela - dál se v klidu věnoval především slečně. 

Reakce obyvatel Znojma:
Zdeněk Vacula, 36 let, účetní, Znojmo: Myslel jsem, že to, co bylo natočeno ve filmu Skleněné peklo, hned tak někdo nepřekoná. Teď jsme ale viděli něco stokrát horšího a to ještě v přímém přenosu. Pořád nemohu uvěřit tomu, že to je pravda a ne nějaká počítačová pohádka. Pořád trochu doufám, že si z nás Američani dělají prostřednictvím televizních záběrů dost hustou srandu.

Štěpán Řiháček, 47 let, soukromý podnikatel, Znojmo: Příští léto jsme s manželkou chtěli jet do Ameriky. Plánovali jsme i New York. Teď se asi budeme hodně rozmýšlet, jestli tam vůbec poletíme. Myslím, že v tomhle máme my štěstí. Žijeme v malém, málo významném státě a ještě navíc v malém městečku. I když na to občas nadáváme.

Roman Málek, 26 let, stavební dělník, Znojmo: U piva se to vykládá, ale být bych tam teda nechtěl. Takovou příšernost naštěstí ve Znojmě zažít nemůžeme. Teď aby Američani utekli ze všech větších měst, nebo aspoň baráků. A aby začali všechno stavět pod zemí. Stejně si nemůžou být jisti, že na ně nějaký terorista zase nevlítne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video