Propadlá část louky ve Stromovce z května 2008.

Propadlá část louky ve Stromovce z května 2008. | foto: Aerodata

Za první kráter v pražské Stromovce nikdo nemůže, tvrdí úřady

  • 19
Květnový propad půdy v parku Stromovka nikdo nezavinil. Dřívější verdikt policie, podle něhož sesuv nevznikl kvůli trestnému činu, nyní potvrdilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. "Jen zázrakem se nikomu nic nestalo, výsledek nás udivuje," komentovala to mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková.

"Policie případ založila bez dalšího opatření, následně jsem jej přezkoumával já a městské státní zastupitelství," popsal iDNES.cz proceduru, na jejímž konci bylo potvrzení verdiktu policistů, státní zástupce Šimon Vavrečka.

Podnět k přezkoumání dalo sdružení Arnika, které také podalo kvůli květnovému sesuvu půdy trestní oznámení na neznámého pachatele. Rozhodnutí státního zástupce se sdružení vůbec nezamlouvá.

"Kráter uprostřed veřejně přístupného parku určitě není normální jev. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Postup policie i výsledek šetření Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7 nás udivuje," řekla k tomu mluvčí Arniky Zora Kasiková. - Při ražbě tunelu se propadla část louky v pražské Stromovce

Arnika podala trestní oznámení i kvůli říjnovému sesuvu půdy. Jeho prošetřování zatím uzavřené není. "Pokud jde o druhý propad půdy v parku, tam se čeká na vyjádření příslušného báňského úřadu," řekl Vavrečka.

"Považuji to za něco neuvěřitelného a žádám nejpřísnější potrestání," řekl po druhém sesuvu půdy pražský primátor Pavel Bém. "Jsem naprosto pobouřen při představě, že by tu běhalo malé dítě nebo šla maminka s kočárkem," dodal. I on v říjnu podal trestní oznámení. - čtěte Magistrát podal trestní oznámení za kráter ve Stromovce

Tunel ve složitém podmáčeném podloží parku

Pod Stromovkou razí Metrostav tunel Blanka, který se má stát součástí vnitřního silničního okruhu Prahy. Arnika upozorňuje na možnost, že se při stavbě neprovádí řádný geotechnický monitoring podloží, což může sesun půdy zavinit.

Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika dodal, že podloží Stromovky má mimořádně složité geologické podmínky. "Historicky bylo v místech dnešního parku rozlehlé jezero s lužními lesy a oblast je podmáčená," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video