Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Za podvody a drogy ve Valdicích padly hlavy šéfů vězení i trestní oznámení

  • 13
Vězni ve Valdicích se mohli dostat k drogám, telefonovat i podvádět systém při vyplácení mezd za práci. Zjištění médií potvrdila i následná společná kontrola ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby. Funkci už opustil šéf věznice, jeho zástupce a ministerstvo podalo několik trestních oznámení.

"V rámci kontroly byly u vytipovaných vězňů provedeny testy na přítomnost drog, přičemž z celkového počtu 307 odběrů jich bylo šest pozitivních. Kontroly odhalily rovněž přítomnost mobilních telefonů," uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo spravedlnosti.

K dalším problémům patřilo zaměstnávání vězňů. Zadlužení vězňové totiž za úplatu vykonávali práci na jména těch nezadlužených. Vyhnuli se tak strhávání části svého výdělku.

"Ministerstvo iniciovalo několik trestních oznámení pro trestný čin podvodu v souvislosti s nelegálními praktikami při zaměstnávání vězňů a trestní oznámení pro podezření z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Mimo to je nadále prošetřováno porušování vnitřních předpisů a nařízení.

Kvůli problémům opustil funkci ředitel věznice Karel Kocourek a žádost o propuštění ze služebního poměru podal i jeho zástupce Milan Sim. Věznici nyní dočasně řídí zástupce ředitele ve věznici Mírov Jiří Mach. Na místo nového šéfa je vypsáno výběrové řízení.

Mimo šéfů věznice končí i vedoucí oddělení prevence. "Bylo s ním zahájeno kárné řízení," řekl mluvčí Hovorka. Vězeňská služba nyní kvůli případu chystá změny interních předpisů. Ve Valdicích se zpřísnil dozor nad vězni i pravidla pro přijímání balíčků i jejich kontrola.

"Naším hlavním cílem je zamezit takovým praktikám, které připravují stát nebo oběti trestných činů o peníze, které jim náležejí," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video