Z reformy nic nemáme, tvrdí radnice

Kroměříž - Probíhající reformu veřejné správy provází zatím značný chaos. Není ještě úplně jasné, jaké kompetence přejdou pod nové kraje a jaké připadnou po zrušení okresních úřadů na takzvané pověřené obce. Ministerští úředníci sondují půdu. Podle lidí z kroměřížské radnice se zdá, že břemeno reformy chtějí vložit na záda právě pověřeným obcím. Tyto obce mají po zrušení okresů tvořit nové, menší okresy.

Na Kroměřížsku budou tři: Kroměříž, Holešov a Bystřice pod Hostýnem. Měly by od okresů převzít většinu jejich práce. O to však nynější okresní města příliš nestojí. Kroměříž například nechce převzít sociální ústavy. Radnice se obává, že by na ně doplácela. Ministerští úředníci ale zároveň chtějí, aby radnice přijaly nové pracovníky, zejména z rušených okresních úřadů, aniž by na jejich mzdy stát poskytl peníze.

"Přišel nám z ministerstva vnitra dotazník se sdělením, že počet pracovníků radnice by se měl zvýšit podle koeficientu 1,8. To v podstatě znamená, že jestliže nyní kroměřížská radnice zaměstnává sto lidí, měl by jejich počet stoupnout na 180," diví se starosta Petr Sedláček. "Tyto nové lidi do radnice nenašlapu," dodal s náznakem ironie.

Hlavní problém je podle něj v tom, že pod radnici tak přejdou úředníci z okresního úřadu. Zůstanou v budově okresu, aniž by se ale stát staral o investice, které tento krok přinese. Ze státního rozpočtu na to podle Sedláčka nechce dát ani korunu. Už jen sladit například počítačovou síť však bude velmi nákladné.

"My z této reformy nemáme nic. Kroměříž jako bývalé okresní město jen ztratí na významu. Kromě toho nevěřím, že stát zachová příspěvky na mzdy pracovníků ve stávající výši," pochybuje starosta.

Jeho obavy sdílí i šéf finančního odboru radnice Radim Hlaváč. "O reformě je zatím jen velmi málo informací a panuje spíš chaos. Nevíme v podstatě nic, jsou však signály o tom, že příspěvek na výkon státní správy bude stát pravděpodobně snižovat," obává se šéf radničních financí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video