Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešné covidpasy na prodej. Podle webu v mezích zákona, policie si to nemyslí

  9:58
Bez očkování či prodělání nemoci se lidé v Česku nepodívají do kina či restaurace. Ti, kteří potvrzení o prodělání nákazy nemají a očkování odmítají, hledají jinou cestu. Webová stránka, která původně nabízela falešné certifikáty o prodělání nemoci či očkování, před několika dny skončila. Ta samá ale začala fungovat na nové adrese. A navíc s informací, že falešné certifikáty jsou právně v pořádku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Stránka, jejíž jméno se redakce iDNES.cz rozhodla nezveřejňovat, tvrdí, že prodej falešných potvrzení je zcela v pořádku a zaštiťuje se konzultací s nejmenovanými advokáty. Jde o nástupce původního webu certifikatlevne.cz, který nyní již nefunguje. Je ovšem totožný a spojuje je i jméno údajného majitele. 

Ovšem advokát a bývalý ministr vnitra Tomáš Sokol pro iDNES.cz zdůraznil, že vydávat falešné certifikáty je podvod. „Podvod je to zaručeně. I mezi advokáty jsou ale šílenci. Pokud však není (certifikát pozn. red.) založen na zákroku (očkování či testu), je to samozřejmě padělání a pozměňování veřejné listiny. To je mimo veškerou diskuzi,“ zhodnotil.

Vystavení či obdržení námi vystavených certifikátů není protiprávním jednáním a pokud bude po někom z našich zákazníků či přímo po nás neprávem vymáháno, zcela zdarma poskytneme advokátní služby a pokud bude potřeba, podáme hromadnou žalobu.

Ten také podotkl, že takovou věc mohl napsat leda právník, který touží po trestním stíháním. „Pan advokát už je asi v kriminále za nějaké podvody a takové věci. Slušný advokát to rozhodně udělat nemohl,“ doplnil a současně dodal:  „To je jako kdyby inzerovali, že někoho zavraždí a mají to konzultovaný s advokátní kanceláří.“

Podobné nabídky i nákupy jsou však protiprávní. Na to upozornilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které již v minulosti podobně varovalo, že pokud někdo padělá certifikát o testu či očkování, může se jednat o trestný čin, za který hrozí až tři roky za mřížemi.

„Padělání tištěného nebo elektronického certifikátu, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý, jakož i předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu, může být trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 trestního zákoníku,“ uvedlo NSZ.

Stránky nabízející falešné potvrzení jsou tak ukázkovým příkladem, jak podvodníci z lidí získávají peníze a přitom tvrdí, že je to v pořádku. Jenže není.

To pro iDNES.cz potvrdil i další právník Dan Slavík. „Jestli mají vystavit certifikát bez jakéhokoliv podkladu a je falešný, tak je to nesmysl a je to protiprávní. To je, jako kdybych vám vystavil rozsudek o rozvodu manželství a nebyl bych soudce, to je prostě nesmysl,“ řekl.

Očkovaní lidé budou muset po významném rizikovém kontaktu na test

V úvodu nového webu však údajný prodejce slibuje „lidovou cenu, ověřenou kvalitu a rychlé dodání“. „Jsme slušní lidé, co si rádi zajdou na výlet s kamarády, do hospody na dobré české jídlo nebo na skvělé české pivo,“ píše se na webu, kde certifikát o prodělání nemoci má cenovku 790 korun, doklad o očkování pak vyjde na 1 990 korun. 

V nabídce jsou i negativní PCR testy za 490 korun, pro ty je ale v současnosti velmi omezení užití. Na případ původního webu upozornil server Lidovky.cz.

Web nabízející falešné certifikáty, který podle serveru nic.cz vznikl 25. listopadu, je registrován na adrese v Reykjavíku. Jako majitel stránky se prezentuje jistý Karel Hoffman. Člověk stejného jména na sebe měl napsanou i předchozí stránku, nicméně tehdy s adresou kousek od Kladna. Aktuálně sám sebe označuje přímo za majitele společnosti, píše v e-mailu, který má redakce iDNES.cz k dispozici.  

Naše služby byly konzultovány s advokátem

Hoffman v e-mailu doslova píše: „Nejprve bych chtěl informovat zákazníky, kteří objednávali před 14. listopadem 2021. Všechny certifikáty objednané před 14. listopadem byly včera odeslány. Tímto se omlouváme za zpožděné dodání certifikátů a doufáme, že budete spokojeni.“

Rovněž Hoffman upozorňuje na novinku: „Na novém obchodě teď lze platit přímo kreditní kartou, čímž se výrazně zkrátí doba vydání certifikátu.“ Na původním webu totiž byla možná platba pouze v bitcoinech.

Babiš: Bez očkování by covid dostal Zemana na JIP, trhy žádal zavřít Vojtěch

V závěru e-mailu údajný majitel stránky tvrdí, že se nejedná o nic protizákonného. „Naše služby byly konzultovány s advokátní kanceláří a všechny naše služby včetně vydávání platných Covid certifikátů jsou v souladu se zákony České republiky. Vystavení či obdržení námi vystavených certifikátů není protiprávním jednáním a pokud bude po někom z našich zákazníků či přímo po nás neprávem vymáháno, zcela zdarma poskytneme advokátní služby a pokud bude potřeba, podáme hromadnou žalobu,“ stojí v prohlášení.

Redakce iDNES.cz oslovila s nejnovějším e-mailem od Karla Hoffmana i policii. „V obecné rovině můžeme konstatovat, že se servery nabízejícími falešné certifikáty zabýváme. Z taktických a operativních důvodů však nelze více sdělovat ke konkrétním serverům či provozovatelům.
Covid certifikát je považován Ministerstvem zdravotnictví ČR za veřejnou listinu a její padělání či prokazování se jí lze trestat až třemi roky odnětí svobody,“ komentoval za policejní prezidium mluvčí Ondřej Moravčík.

Nové stránce stejně jako původní nechybí ani zaštítění se známými osobnostmi, jako nyní již exposlancem Lubomírem Volným nebo šéfem SPD Tomiem Okamurou. U obou web uvádí, že mu jmenovaní „věří“.

Cena za covid. Léčba pacienta na JIP může vyjít téměř na milion

Okamura pro iDNES.cz řekl, že na minulou stránku podal trestní oznámení. „Byl bych rád, kdyby nikdo bez mého vědomí nezneužíval mé jméno, což se ovšem stává relativně často. Takže minulou stránku jsme řešili, tohle přepošlu znovu, aby se na to advokátní kancelář podívala,” komentoval.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...