Diskuze

Šéf VZP: Financování zdravotnictví se musí změnit, platit za produkci je nesmysl

Současný systém financování českého zdravotnictví je dlouhodobě neudržitelný, říká ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Systém zdravotního pojištění podle něho potřebuje projít zásadními změnami. Současné náklady pojišťoven totiž převyšují jejich příjmy. Řešením může být zvýšení finanční spoluúčasti pacientů nebo zavedení komerčního pojištění.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SV

Zapomeňte na šetření pojišťovnami: Sedm pojišťoven vysává zdravotnictví jako těch sedm prasátek svoji matku prasnici - jenže zatímco prasátka dorostou a pak už maminku nesají, tak pojišťovny (však víme) časem spíše bobtnají - tak jako ostatně jakékoli jiné úřady.

Z rovnice: Příjmy - Výdaje (náklady) - Zisky (dividendy akcionářů) zdravotních pojišťoven = rovnováha systému

se tak stává NEROVNICE = takže proto, vážení diskutující, je tento systém už nadále neufinancovatelný!!! - Nezapomeňte, že veškeré příjmy pochází prakticky jen od POJIŠTĚNCŮ.

1 0
možnosti
JK

J46a62n 85K16r36á49l

12. 10. 2023 16:28

Taky bych rád dostal za cenu Trabanta Mercedes,ani bych se o něj nemusel starat, měnit olej,ničiť ho,jako lidé své zdraví. Právě tak fungovalo zdravotnictví, ale už to končí . Dělníci v servisu už nechtějí stovky hodí po nocích otročit a ani už nemůžou.

0 0
možnosti
VT

Taky mám návrh - za každého odléčeného pacienta, který se vrátí do pracovního procesu ( např. dříve po infarktu buď zemřel, nebo skončil v invalidním důchodu), třeba polovina daní by měla jít zpět na zdravotní pojištění. Protože všichni hovoří jen o "černé díře", ale nikdo nespočítal "zisky", které dále tvoří dříve pacienti navrácení do pracovního procesu...

0 0
možnosti
MB

Komerční pojištění je blbost. To bude fungovat dokud bude klient platit. Jakmile onemocní, pojišťovna bude hledat všemožné kličky a důvody, proč léčbu neproplácet. Jako to je u všech pojištění.

Navíc pojištění nejběžnějších nemocí by bylo nejdražší, protože je velká pravděpodobnost, že klient onemocní a pojišťovna by musela plnit. Dost lidí by na to asi nemělo.

Je to jako s pojištěním invalidity. Komerční pojišťovny nabízí pojištění plné invalidity. Jakmile se bude chtít klient pojistit pro případ částečné invalidity, která je daleko častější než plná většina pojišťoven to nepojistí. A těch několik, které to umožní mají pro tuto pojistku tak vysoké pojistné, že to většina lidí nezaplatí.

0 1
možnosti
MN

Takze Svycari jsou bobci, kdyz povinne komercni pojisteni? Ktere tam povinne ze svych duchodu cvakaji i starobni duchodci? A ne male! Ale pojistovny jsou komercni, vsechny!

0 0
možnosti
VZ

Nemělo to slavné DRG právě být systémem plateb za vyléčení diagnozy a ne za délku léčby? Jak to, že to po 15 letech ještě pořád nefunguje? Nemo se pán ředitel jen vymlouvá a mlží?

0 0
možnosti
MN

Hm, DRG nikdy fungovat nebude

Vratil jsem se ze staze z Nemecka, DRG melo jediny vysledek - mene se plati dpitalum, ale o to vice ambulancim - praktikum, ambulantnim specialistum. Cili , nula od nuly posla.

Musite zredukovat to zneuzivani pece ceskym vyzranym, vychlastanym a vyhulenym pred/duchodcem. A to umi cash spoluucast, vzdy, za vse a hodne. Zadnych 30/60/90, ale minimalne 300/600/1000 kc. Valorizace jednou rocne o inflaci

https://hlidacipes.org/cesi-lekare-miluji-jsme-ctvrti-na-svete-v-poctu-navstev-v-ordinacich/

1 1
možnosti
PK

Včera bylo pozdě ....

0 0
možnosti
BT

Za klíčovou Kabátek považuje změnu dlouhodobě deformovaného úhradového systému. „Směřuje (systém) k tomu, že neplatím za vyléčení pacienta, ale za léčení pacienta. Neplatím za výsledek, ale za produkci. To je prostě nesmysl,“ podotkl Kabátek.

velká pravda

4 0
možnosti
MH

Na centrové léčbě pro onkologii se šetří špatně. Hodně nových léků v onkologii velmi pomáhají správně indikovaným pacientům.

Primárně bych šetřil tam, kde je to jednoznačné.

1. Lázeňství - lázně nepatří do systému zdravotnictví v 21. století. Vhodné mohou být po operacích. Ale je dost dalších rehabilitačních forem, které lázně plně nahradí. Prostě placená dovolená zejména pro důchodce.

2. Běžné léky - výrazně omezit platby za běžné léky na předpis.

3. Emergency - každý by měl platit za vstup použití Záchranky jako taxíku. Dnes běžný stav. Přitom by to šlo idělat tak, že v systému by platil každý, pojišťovna by zpětně proplatila těm, kteří akutní péči potřebovali. Rozhodovala by pojišťovna nikoliv lékař.

4. LSPP - služba, která zpoplatněním za vstup by zanikla. Je poměrně málo diagnoz, které by nepočkali do druhého dne a zároveň nepatří na urgent nemocnice.

2 2
možnosti
MN

Staci zavest poplatky ve vysi 300/600/1000 kc, strop na rok - jeden prumerny starobni duchod - nyni 20400 kc

0 0
možnosti
DV

D67o56r25a 15V83e45s94e59l85á

11. 10. 2023 23:27

Chápu. Do roku 2018 měly ZP tak nepředstavitelné zisky, že si nechávaly stavět opulentní sídla a rozdávaly si nehorázné odměny/padáky a pod. ... a bůhví jaké jiné křivárny - viz respirátore za 700,-/ks, vakcíny, které nikdo nechce za stovky miliard ...

... no a my blbí jim to platíme

6 0
možnosti
JS

A co se tedy s penězi stalo, kdy vybírali více, než se vyplácelo? Uvede se jen jeden rok s příjmy, ale hned na to dva roky s výdaji za covidu.

Není právě k tomuto účelu pojišťovna stavěna?

Bez kontextu čísel, je to jen plácnutí do vzduchu - kolik lidí v produktivním věku je potřeba léčit, kdy jejich pojištění na to nestačí, kolik ve stáří, kolik lidí přispívá a kolik...

"Kabátek upozornil, že zatímco do roku 2018 příjmy VZP převyšovaly výdaje, tak v pandemických letech 2020 a 2021 se karta obrátila."

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vzp-pojistovny-zdravotnictvi-zdenek-kabatek.A231011_190419_domaci_tty

5 0
možnosti
MN

Jak proste

Cech zneuzije vsechno a chovase jako prase - vyhulene, vychlastane, vyzrane

https://hlidacipes.org/cesi-lekare-miluji-jsme-ctvrti-na-svete-v-poctu-navstev-v-ordinacich/

0 2
možnosti