Petra Suchá s dcerou Lucií, která se narodila se svalovým onemocněním. Lékaři stanovili jen pravděpodobnou diagnózu. | foto: Archiv rodiny

Rodí se vážně nemocní. Ale nikdo neví, co jim je. Rodiny dětí si radí navzájem

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V Česku žije odhadem asi půl milionu lidí s některou z téměř osmi tisíc vzácných nemocí. Každý rok se narodí kolem stovky dětí s tak výjimečnými zdravotními problémy, že je lékaři nedovedou zařadit mezi žádnou ze známých diagnóz. Nebo jde o příznaky, které má jen jeden nebo pár pacientů na světě, takže je označí jako ultra vzácnou nemoc bez zařazení do seznamu oficiálních diagnóz.

„Asi u stovky českých novorozenců ročně se projevují nemoci, které dosud nebyly popsány. V celé Evropě se podle odhadů narodí asi 65 tisíc takových dětí ročně,“ říká Anna Arellanesová, předsedkyně České asociace pro vzácná onemocnění (ČAVO). Asociace sdružuje organizace pacientů se vzácnými nemocemi, pomáhá nemocným i jejich rodinám. Nově rozvíjí i platformu pro lidi s ultra vzácnou či nediagnostikovanou nemocí. Ti mohou sdílet zkušenosti či žádat o pomoc v uzavřené facebookové skupině.

Když se synem jezdila do nemocnice a líčila, že zvrací až do křečí nebo bezvědomí, lékaři ji podezřívali, že si vymýšlí. Běžné testy totiž nic neukázaly.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video