Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Amatérismus, nesrozumitelnost. Leták o očkování Čechy nepřesvědčil

  14:53
Z výzkumu agentury Behavio, která otestovala leták ministerstva zdravotnictví, vyplývá, že osvětový materiál selhává podle všech měřených hledisek. Lidé ho nejčastěji hodnotí jako nedůvěryhodný, amatérský a nepochopitelný. Leták ministerstva propaguje očkování proti nemoci covid-19.
Jako první se ve Velké Británii nechala proti nemoci covid-19 očkovat devadesátiletá Margaret Keenanová. (8. prosince 2020)

Jako první se ve Velké Británii nechala proti nemoci covid-19 očkovat devadesátiletá Margaret Keenanová. (8. prosince 2020) | foto: Reuters

Většina populace leták viděla během průzkumu úplně poprvé. Jen jedno procento lidí, kteří materiál už viděli někdy v minulosti, si jej přečetlo podrobně. K ministerstvu zdravotnictví ho pak správně přiřadila necelá třetina obyvatel.

Výzkumníci účastníkům leták nejdříve ukázali, následně se jich zeptali, zda si ho chtějí přečíst a věnovat mu další pozornost. Až 57 procent z nich však uvedlo, že o prostudování materiálů nemá zájem. Pro účely výzkumu se ale přemohli.

Že se jedná o leták pro očkování, dokáže v prvních pěti vteřinách poznat jen 30 procent lidí. “Časový limit v dotazníku dobře simuluje reálný svět, ve kterém podobným letákům věnujeme nejvýše několik vteřin. Pořádně si je přečteme teprve tehdy, pokud nás opravdu zaujmou. A to nejlépe pozitivně. To se v tomhle případě rozhodně nestalo,” vysvětlil postup ředitel výzkumu Behavio Vojtěch Prokeš.

Leták je nedůvěryhodný a amatérský

Respondenti měli následně přiřadit přídavná jména, která si s letákem spojí. Pro největší počet lidí leták vystihují slova nedůvěryhodný a amatérský. Víc než pětina lidí ho nechápe, necelá pětina je ale také zvědavá a chce vědět víc. 15 procent Čechů tuto práci ministerstva hodnotí dokonce jako nebezpečnou. Pouze čtyři procenta respondentů hodnotí materiál jako originální.

Polovina populace je za určitých podmínek ochotná se nechat proti koronaviru očkovat. Z výzkumu vyplývá, že pouze 15 procent se nechá naočkovat hned, jakmile to půjde. Až 37 procent Čechů vakcínu vyloženě odmítá.

Co si o osvětě ministerstva zdravotnictví myslíte vy?

celkem hlasů: 1921
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 22. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

“Vláda v tomhle směru především zaspala, protože nerozhodnutých už je jen 13 procent. Z behaviorální vědy víme, že měnit názor je daleko složitější, než ho nastavit - takže když už jsme dezinformacemi nechali zaplavit veřejný prostor, měnit to kampaní bude hodně složité,” doplnil Prokeš.

O vakcínu není velký zájem

Lidé, kteří očkování neodmítají, chtějí stejnou měrou chránit sebe i ostatní, jsou to prakticky stejně silné motivátory, ochrana sebe jen o něco málo převládá. Polovina odpůrců očkování je přesvědčena, že je nebezpečné, 15 procent z nich se míní, že nefunguje. 47 procent Čechů má pro svůj zamítavý postoj jiný důvod.

Vakcíny dorazí do Česka 28. prosince, tvrdí expertní společnost

Průzkum zároveň ukázal, že důvěra ve vládu a její schopnost řešit současnou krizi dramaticky klesla. Ještě v březnu měli lidé ke zvládání koronavirové krize jen drobné výhrady. V říjnu už se většina přesunula ke kritičtější pozici. 

Vláda prý situaci nezvládá

Nyní se nejvíce lidí shodne na tom, že vláda situaci vůbec nezvládá. Takový postoj v březnu zastávalo jen 11 procent, v říjnu 35 procent a v prosinci už 44 procent.

Podle průzkumu jsou lidé v současné době výrazně víc naštvaní. Zároveň ale 41 procent respondentů uvedlo, že je „v pohodě“. Strach cítí 21 procent Čechů. Na jaře byl ve společnosti ještě silný pozitivní postoj, že krize je výzva - takový názor zastává už jen 16 procent lidí.

To si ještě řádně rozmyslíme, řekl Filip k prodloužení nouzového stavu

Vládní nařízení v lidech nejčastěji vzbuzují vztek. Ten kvůli nim cítíaž 42 procent populace. V otevřených otázkách nejčastěji zaznívá vysvětlení, že “levá ruka neví, co dělá pravá,” nařízení jsou “chaotická, nelogická, diletantská a mění se moc často. 

Velká část populace je ale k opatřením naprosto vlažná, buď se k nim nepojí vůbec žádný pocit, nebo je toto téma pro lidi dokonce nudné – to platí dohromady pro 44 procent lidí. Pozitivně postup vlády hodnotí jen 14 procent respondentů.

S větší kampaní počítá Ministerstvo v lednu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v minulosti řekl, že kampaň budí i pozitivní ohlasy. „Slyšel jsem i pozitivní hodnocení, že to sice není nejhezčí obrázek, ale že je dobře, že se něco děje. Držel bych se spíše tohoto hodnocení,“ uvedl Blatný.

Podle tiskové mluvčí resortu Barbory Peterové se nejedná o jediný způsob komunikace ministerstva zdravotnictví na podporu vakcinace proti covid-19. Ministerstvo spolupracuje s různými médii a grafické zpracování se vždy liší s ohledem na typ inzerce. Do reklamní kampaně jsou zapojeny zpravodajské i odborné servery.

„Kampaň je tedy nutné brát jako celek a také s ohledem na to, že se zatím jedná se o první, menší část mediální kampaně zaměřené na podporu očkování proti COVID-19. S rozběhnutím „velké“ intenzivní kampaně počítáme v lednu příštího roku. Jejím cílem bude především podpora zájmu o očkování proti onemocnění COVID-19, vyvracení dezinformací nebo osvěta ohledně onemocnění COVID-19,“ uvedla Peterová.

Mluvčí zároveň dodala, že ministerstvo důkladně monitoruje dezinformace, které se v souvislosti s nákazou objevují. „Činíme tak prostřednictvím mediálních výstupů nebo skrze webové stránky, kde jsme zřídili speciální záložku s názvem Dezinformace o COVID-19, která je pravidelně aktualizována a doplňována. K vyvracení dezinformací používáme také sociální sítě, např. na Twitteru sdílíme příspěvky, které se právě vyvracení fake news věnují,“ uzavřela.

K intenzivní kampani proti dezinformacím vyzývá i opozice.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...