Déšť v Jihlavě.

Déšť v Jihlavě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na sever Česka míří lijáky, varují meteorologové. Moravu potrápí vichr

  • 28
Meteorologové varují před silným deštěm, který ve středu a ve čtvrtek zasáhne hlavně hory na severu České republiky. Nejvíce má pršet v Jeseníkách, kde se mohou rozvodnit malé toky až na druhý povodňový stupeň. Moravu pak potrápí silný vítr.

Chladný a vlhký vzduch bude do Česka proudit od severozápadu až severu, tlaková níže má přinést ve středu a ve čtvrtek trvalejší a vydatné srážky. „Čekáme je zejména na horách, kde může spadnout do čtvrtečního poledne třicet až padesát milimetrů, na návětří Jeseníků a Krkonoš čtyřicet až osmdesát milimetrů srážek,“ uvádí ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. 

Výstraha ČHMÚ

Velmi vydatný déšť (vysoký stupeň nebezpečí) hrozí od středy 11:30 hodin do čtvrtka 15 hodin v krajích (okresech): Pardubický (UO), Královéhradecký (TU),  Liberecký (SM), Olomoucký (JE) a Moravskoslezský (BR).

Vydatný déšť (nízký stupeň nebezpečí) zasáhne ve stejném období kraje: Karlovarský, Plzeňský (DO,KT,TC), Jihočeský (CK,PT), Královéhradecký (NA,RK), Liberecký (JN,LB), Ústecký (DC, CV,MO,TP,UL), Zlínský (VS,ZL), Olomoucký (JE,SU) a Moravskoslezský (FM).

Výstraha na silný vítr (nízký stupeň nebezpečí) platí od čtvrtka 15:00 do pátku 12 hodin pro kraje: Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Výstraha na velmi vydatný déšť platí od středečního dopoledne do čtvrtečních 15 hodin pro skoro celou zemi. Nejvíce má pršet v pěti okresech, a to Orlickoústeckém, Trutnovském, Semilském, Jesenickém a Bruntálském.

Kvůli vydatným srážkám se meteorologové obávají vzestupů hladin potoků a řek. „Na severním návětří Jeseníků, kde se očekávají nejvydatnější trvalé srážky, bude odtoková reakce nejvýraznější a nelze zde vyloučit i krátkodobé dosažení druhého povodňového stupně, zejména na menších tocích,“ dodává meteorolog Štefan Handžák.

Ve čtvrtek dopoledne navíc bude na Moravě a ve Slezsku zesilovat vítr, v nárazech může mít rychlost 72 až 90 km/h, zejména v Moravské bráně. Vítr zeslábne až v pátek odpoledne. Výstraha meteorologů se týká všech čtyř moravských krajů a platí od čtvrtečního odpoledne do pátečního poledne.

Správa Národního parku Šumava doporučuje návštěvníkům, aby ve středu a ve čtvrtek nevstupovali na turistické stezky. Varuje, že silný vítr může lámat uschlé větve a v některých případech i celé stromy. Mluvčí parku Jan Dvořák uvedl, že riziko pádu souší hrozí hlavně kolem Modravy, Kvildy a třeba i na cestě k Pramenům Vltavy. V noci na středu na německé straně Velkého Javoru naměřili 130 km/hod.

V úterý ČHMÚ varoval před silným větrem, který provází citelné ochlazení. Večer a v noci zasáhl celou Českou republiku, na horách měl v nárazech až 90kilometrovou rychlost (jak nákladní vlak narazil do stromu na trati, čtěte zde).

Ochlazení přišlo po několika týdnech teplého počasí, kdy teploty překračovaly dlouhodobý průměr pro měsíc říjen. V neděli a v pondělí bylo místy až 20 stupňů Celsia, další dny má být jen kolem deseti stupňů (jak bude, čtěte zde).

.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video