ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Meteorologové varují před bouřkami. Nejsilnější budou na jihovýchodě Česka

  • 6
Od čtvrtečního odpoledne bude opět platit výstraha před silnými bouřkami. Největší nebezpečí bude hrozit v jihovýchodní části Čech, na Moravě a ve Slezsku. Meteorologové zároveň upozorňují na zvýšené riziko tvorby požárů na zbylém území Čech. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Bouřky mohou být doprovázeny kroupami, přívalovými dešti s krátkodobými úhrny až 30 milimetrů a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině.

Silné bouřky mohou do Čech dorazit již po poledni a na Moravu po třetí hodině odpoledne. K večeru by měla bouřková činnost postupně ustávat. Meteorologové upozorňují na možné rozvodnění malých toků či zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů.

Silný vítr může lámat větve stromů a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Výstraha bude platit do čtvrtečních devíti hodin večer po celé Moravě, ve Slezsku, na Vysočině a v Jihočeském, Pardubickém kraji. Týkat se bude také východních částí Plzeňského, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

V Praze, celém Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a dvou okresech Libereckého kraje (Česká Lípa, Nový Bor) bude zároveň platit varování před vznikem a šířením požárů.

Vzhledem k očekávanému suchému a velmi teplému období bude podle ČHMÚ výstraha platit až do odvolání. Případné čtvrteční přeháňky nebo bouřky budou mít v této oblasti pouze lokální charakter, a riziko požárů proto nijak podstatně nesníží.

Během platnosti výstrahy se nedoporučuje rozdělávání ohně v přírodě, odhazování nedopalků od cigaret ani používání přenosných vařičů a jiných zdrojů otevřeného ohně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video