ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Akademie s pašovanými diplomy nemá povolení učit. Gazdík na ni posílá kontrolu

  • 33
Ministr školství Petr Gazdík ve čtvrtek zadal kontrolu soukromého institutu s názvem Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky (OEAEP). Rozhodl se tak poté, co celníci v Rusku zadrželi pašovaný náklad s diplomy z této akademie. Podle ministerstva není OEAEP českou vysokou školou a nemá ani oprávnění uskutečňovat vysokoškolské vzdělávání podle právního řádu jiného státu. Zařízení nyní hrozí až dvoumilionová pokuta.

„Zmíněná Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky s.r.o. není českou vysokou školou uskutečňující vysokoškolské vzdělávání podle zákona o vysokých školách, a není tedy oprávněna uskutečňovat české vysokoškolské studijní programy. Současně není oprávněna na území ČR uskutečňovat ani žádné zahraniční vysokoškolské vzdělávání podle právního řádu jiného státu,“ uvedla v pátek ředitelka tiskového odboru ministerstva školství Lubomíra Černá.

Pokud by se ukázalo, že tato akademie vzdělávání v ČR zajišťuje, mohlo by se podle ní jednat o přestupek. „Ministr školství proto (...) zadal pověření ke kontrole daného subjektu a jeho aktivit,“ dodala.

O zadržení auta plného nedeklarovaného zboží informoval ve středu portál Fontanka.ru s odkazem na tiskový odbor ruské celní správy. Podle něj zadrželi celníci pašované zboží na trase z Lotyšska do ruského města Pskov. 

Mezi předměty bylo vedle kosmetiky, parfémů či náhradních dílů také 204 diplomů z vysoké školy Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky se sídlem v Praze. Diplomy byly vyplněné se jmény příjemců, datem vydání, názvy fakult i oborů. Gazdík pak na Twitteru napsal, že se tím bude zabývat.

V Rusku zadrželi podezřelý náklad, obsahoval diplomy ze soukromé VŠ v Česku

Podle zákona o vysokých školách se může mimoevropská zahraniční vysoká škola nebo její pobočka dopustit přestupku tím, že poskytuje na území ČR vysokoškolské vzdělávání bez povolení ministerstva školství. V takovém případě jí hrozí pokuta ve výši do dvou milionů korun. Pokud má povolení, ale neplní některou ze svých povinností, může jít o přestupek s pokutou do půl milionu korun. 

Mezi povinnosti mimoevropských zahraničních vysokých škol v ČR patří například poskytování informací o studijních programech, předkládání výročních zpráv o činnosti, vedení matriky studentů v ČR a poskytování údajů o vyučujících.

Podle zápisu v obchodním rejstříku vznikla Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky s.r.o. 19. srpna 2002. Sídlo má na adrese Argentinská 286/38 v pražských Holešovicích. Od června 2017 je jejím jednatelem Sergej Vdovicenco. Předmětem podnikání je podle rejstříku volná živnost výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách jedna až tři živnostenského zákona.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video