Čučkaři či zpovykaní Pražané. Dvacet politických perel roku 2018

  • 215
Je to specialita prezidenta Miloše Zemana. Při svých cestách po republice si zpravidla přichystá šrapnel, o kterém se bude mluvit. Studnicí výroků je i premiér Andrej Babiš. MF DNES připravila dvacítku prohlášení, jimiž si politici letos řekli o pozornost. Někteří o publicitu stáli, jiným spíše uškodila.

Leden Neřesti neúspěšných kandidátů

Protivníci Miloše Zemana z prezidentské volby promluvili o temných stránkách svých životů a vztahu k drogám.

Miloš Zeman pozval na slavnostní koncert ke svému znovuzvolení na Pražský hrad...

„To je šňupací tabák nebo co? To je divný, že je bílej. Tak jsem si šňupnul a najednou jsem byl u stropu,“prohlásil Petr Hannig v rozhovoru pro MF DNES.

Zatímco letitému kandidátovi všech volebních klání Petru Hannigovi však ke zvolení na Hrad nestačil ani podrobný popis šňupání kokainu na londýnském večírku s Ringo Starrem, Jiří Drahoš kontroval přiznáním, že vyzkoušel cigarety, pivo i víno. Zda má raději pivo či víno, však neprozradil.

Kandidát do Senátu v Praze 4, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, který se...

„Třeba na otázku, jestli mám raději pivo, nebo víno, fakt neexistuje jednoduchá odpověď,“prohlásil Jiří Drahoš tak na setkání s občany v Holubově reagoval na výtku, že se vyhýbá jasným názorům.

Studnicí výroků je i premiér Andrej Babiš, jehož univerzální replika na všechny problémy „Je to kampaň“ už tak zlidověla, že ji do výběru ani nezařazujeme. Konečně, Babiš ji používá už několik let.

Spíše se tak zaměřujeme na jeho spolustraníky z hnutí ANO, kteří se mnohdy velmi originálně staví k tomu, jak by strážci zákona mohli v kauze jejich šéfa postupovat.

Nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá. (29. června 2018)

Exministryně spravedlnosti a poslankyně za ANO Taťána Malá hned zkraje letošního roku zaujala úvahou, že by policie vyšetřování kauzy Čapí hnízdo mohla odložit a vrátit se k ní, až Babiš odejde z politiky.

„O vině a trestu rozhoduje soud. To rozhodně. Jen se ale pojďme bavit o tom, zda je opravdu nutné, aby ten soud rozhodoval teď. Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby? Co se stane?“ hájila v České televizi šéfa ANO Andreje Babiše Taťána Malá.

Únor Rozner „zabrousil“

Poslanec SPD Miloslav Rozner, který loni pobavil Česko odpovědí redaktorovi MF DNES, že do toho „nebude příliš zabrušovat“, aby se pak z toho nemusel zase „vybrušovat“, tentokrát „zabrousil“.

Miloslav Rozner, volební lídr SPD v Jihočeském kraji

Dost možná i proto, že šlo o uzavřené jednání, na němž chtěl Rozner spíš promluvit ke spolustraníkům než k celé zemi, se s tím moc nerozpakoval. A svým výrokem o „neexistujícím pseudokoncentráku“ v Letech u Písku už v únoru vyvolal takové emoce, že si zadělal na trestní stíhání kvůli možnému zlehčování holocaustu. Policie ovšem nakonec případ odložila.

„Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ řekl Miloslav Rozner, poslanec SPD, na neveřejném projevu v audionahrávce zveřejněné Českou televizí.

Březen „Zpovykaní Pražané“

Končící pražská primátorka Adriana Krnáčová vystoupila na tiskové konferenci ke...

„Myslím, že Pražané jsou trochu zpovykaní s dopravou, protože když jsem v zahraničí a čekám deset minut v zácpě, tak v Praze už by bylo povstání a skandál,“ prohlásila v březnu po několika dopravních kolapsech v hlavním městě Adriana Krnáčová za ANO, ještě coby pražská primátorka.

Červen Svazky homosexuálů

Silnou úrodu pozoruhodných názorů provázely také poslanecké debaty o manželství homosexuálů.

Milan Brázdil (ANO 2011).

„Mimoňi jsou mimo a já jsem a zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti,“ argumentoval Milan Brázdil, poslanec ANO a lékař, o tom, proč odmítá stejnopohlavní manželské svazky.

Červenec Obrana Šlechtové a zákaz alkoholu

Ministryně obrany Karla Šlechtová na snímku z 13. února 2018.

„Vážení a milí, působila jsem ve vládě téměř čtyři roky. Ne týden. Prosím, tweetaři, nespojujte mě s paní Malou. Mám svou hlavu i názory. I svou vlastní pravdivou „story“ důvodu mé likvidace. Napíšu nejspíš knihu!“  napsala Karla Šlechtová, poslankyně ANO, na sociálních sítích. Odmítla tak, že by musela ve vládě skončit z podobných důvodů jako její kolegyně z ANO Taťána Malá, kterou zlomilo opisování ve vysokoškolských pracích.

Ředitel a majitel firmy Brano Group Pavel Juříček na snímku z března 2007

Poslanec ANO Pavel Juříček by ministru spravedlnosti dal speciální pravomoc v určitých situacích odebrat příslušnému soudci kauzu a dát ji někomu jinému.

„Musí být nějaká pojistka, že pravděpodobně ministr spravedlnosti do toho bude moct vstoupit, odebrat soudní proces nějakému soudci a přidělit ho někomu jinému,“ řekl Pavel Juříček.

Poslanec za hnutí ANO Karel Rais

Během léta se také řešil dlouhotrvající problém, zda by se měl tolerovat alkohol vodákům. Poslanec za ANO Karel Rais svůj odmítavý postoj zastával velmi razantně.

„Budu proti tolerování jakéhokoli množství alkoholu u vodáků. Do toho přijdou cyklisti a pak – proč nevyhovět třeba i pilotům?“ reagoval Karel Rais na otázku MF DNES, zda povolí alkohol vodákům.

Srpen Neruská okupace

Předseda KSČM Vojtěch Filip přichází na jednání s Babišem (17. května 2018).

„Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti. Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci,“ řekl předseda KSČMVojtěch Filip v rozhovoru pro deník The Guardian odmítá, že by Rusové mohli za invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, protože tehdejší prezident Sovětského svazu byl Ukrajinec.

Václav Klaus ml. v říjnu 2017

„Podporovat ′nezávislé′ sluníčkařské šíbry - Bek (Brno), Fischer (P12), mě nedonutí ani hlavní kancelář.“
Václav Klaus mladší, poslanec ODS, se vzepřel stranickým doporučením, koho volit.

Září Zeman a Romové

Když letos prezident Miloš Zeman na podzim zavítal do hanáckého městečka Kojetína, v kterém žije početná romská komunita, okamžitě si vzpomněl na vyprávění dvou kojetínských exposlanců, s kterými před lety ještě jako premiér seděl ve Sněmovně. Věděl, jaké emoce v Kojetíně vyvolá vymezením se proti Romům. A samozřejmě nejen tam, i když zrovna toto místo k tomu bylo jako dělané. Proto se do toho pustil.

Prezident Miloš Zeman na slavnostní vojenské přísaze vojáků Armády České...

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení. Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“prohlásil Miloš Zeman na besedě z občany Kojetína. 

VIDEO: Zemanův projev v Kojetíně:

Romové mu na protest proti jeho slovům posílali fotky jak pracují, část veřejnosti byla pobouřená a další si zase pochvalovala, jak nekorektně to řekl. Jeho výrok v každém případě rezonoval ještě týdny poté, co se z Kojetína vrátil.

Říjen Fiasko ČSSD

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Skončit čtvrtí z hlediska mandátů a třetí v postupujících kandidátech do Senátu považuji za solidní výsledek a signál, že se ČSSD odrazila ode dna,“ prohlásil Jan Hamáček, předseda ČSSD, o volebním výsledku strany, která si letos výrazně pohoršila v Senátu i v obecních zastupitelstvech.

Libor Michálek - Piráti (Praha 2)

„Pro část občanů není až tak rozhodující, kdo co udělal a prosadil, někomu stačí jen image. Z kontaktní kampaně vyplynulo, že některé ženy, voličky, se opravdu rozhodují třeba pouze podle vizáže, takže proti tomu by se dalo asi těžko něco dělat,“ uvedl Libor Michálek, bývalý senátor, v rozhovoru pro server iRozhlas.cz, když se zamýšlel, proč prohrál volební souboj o senát s Markem Hilšerem.

Poslanci také na podzim řešili zvyšování platů politikům. Při hájení navýšení padaly rovněž zajímavé výroky.

Petr Pávek býval ještě jako starosta Jindřichovic pod Smrkem rebelem a velkým...

„Každý zaměstnanec chce od svého zaměstnavatele přidat. Každé mimino chce víc mlíka, každý důchodce chce vyšší penze. Já tady stojím, možná jako jediný v sále, a říkám, ano, já chci přidat, protože ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál,“ řekl Petr Pávek, poslanec STAN, o zvyšování platů politikům.

Listopad “Nikdy neodstoupím“

Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro iDNES.cz (20. prosince 2018)

Došlo i na Babiše, v jehož upřímné reakci, že nikdy neodstoupí, „nech si to všichni zapamatují“, je všechno.

„Nikdy neodstoupím. Nikdy! Nech si to všichni zapamatují,“emotivně prohlásil Andrej Babiš v reakci na dotazy na jeho případný odchod z premiérského postu po aféře s jeho synem.

K tématu zvyšování platů politikům se pak vrátila poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. 

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

„Před rokem mě v televizi kritizovali za to, jak se oblékám, jak vypadám, za moji image. Tak jsem se šla zeptat, co by stálo, kdyby mi někdo trošku pomohl mou dlouholetou image vylepšit. No, většina z vás asi tuší, v jaké částce to bylo. Mladá firma, dvě děvčata, mi naúčtovala 270 tisíc korun,“vysvětlila Alena Gajdůšková, poslankyně ČSSD, proč potřebuje zvýšit plat.

Prosinec „Čučkaři“ z BIS

Prezident Miloš Zeman vystoupil 5. října 2018 v Jízdárně Pražského hradu na...

„Jsou to čučkaři. Tam, kde mají najít teroristu a on opravdu existoval, a ostatně i Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu říká, že u nás jsou islámští teroristé, tam nikoho nenajdou. Vymýšlejí si špiony a já bych s úctou sklonil hlavu, kdyby řekl ten a ten je špion. Ani jeden,“ nechal se slyšet Miloš Zeman v TV Barrandov k práci zpravodajců z BIS.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

„Očekávám, že Andrej Babiš vytáhne nejtěžší kalibr a bude přísahat na to nejcennější, co má: Na zdraví prezidenta republiky,“ napsal Miroslav Kalousek z TOP 09 na Twitteru v den, kdy se objevila zpráva, že Evropská komise vytýká Babišovi střet zájmů.

O pozornost si na poslední chvíli řekl také předseda ODS Petr Fiala, který povzbuzen vítězstvím v senátních volbách, k nimž přišlo necelých 17 procent voličů, reportérům MF DNES v jednom z posledních rozhovorů roku oznámil, že není důležité, jak mu rozumí oni – důležité je, že mu rozumí jeho voliči. 

Předseda ODS Petr Fiala.

Dotazy, jak je možné, že v průzkumech stále o parník zaostává za hnutím ANO, se Fiala nenechal rozhodit – předseda ODS zkrátka ví, že mu jeho národ rozumí.

„Moji voliči nechtějí jedno řešení. Chtějí to, co vám říkám. Že tomu nerozumíte vy, pane redaktore, není podstatné. Podstatné je, že tomu rozumějí moji voliči,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video