Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Výbor kývl na zprávy o činnosti a hospodaření České televize za loňský rok

  • 38
Volební výbor Sněmovny podpořil výroční zprávu o činnosti České televize za loňský rok. Proti byli dva zástupci SPD ve výboru – Miloslav Rozner a Lubomír Španěl. Zdržela se komunistka Miloslava Vostrá. Zástupci ostatních stran zprávu o činnosti ČT podpořili. Podporu pak získala i zpráva o loňském hospodaření ČT.

Miroslava Němcová z ODS ocenila televizi za více než 800 hodin vysílání, které loni věnovala mimořádným událostem či pokrývání dění v parlamentu. Skvělé bylo podle ní vysílání k padesátému výročí invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968.

„Vždycky zdůrazňuji aspekt důvěryhodnosti ČT. Je to nejdůvěryhodnější zpravodajství, které v České republice máme,“ řekl poslancům šéf Rady České televize Jan Bednář.

Minulý týden poslanci schválili zprávy o činnosti a hospodaření ČT za roky 2016 a 2017. Předcházely tomu útoky na televizi od poslanců SPD, KSČM i hnutí Trikolóra. A předseda Trikolóry Václav Klaus mladší vyhlásil, že jeho hnutí navrhne, aby koncesionářské poplatky byly dobrovolné.

Členové volebního výboru se v úterý také o jeden hlas přiklonili k návrhu Petra Dolínka z ČSSD a doporučili schválit i zprávu o hospodaření ČT za loňský rok. Proti Dolínkově požadavku hlasovali poslanci SPD. Zástupci vládního hnutí ANO se hlasování zdrželi.

Pro televizi je schválení zpráv zásadní. Pokud by dvakrát za sebou nebyla některá výroční zpráva o činnosti či o hospodaření ČT schválena, vedlo by to i k pádu Rady České televize, která také volí generálního ředitele veřejnoprávní televize.

Sněmovna projednávala výroční zprávy České televize (17. října):

17. října 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video