Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 8. 3. 2013 20:19

Prezidentská inaugurace Miloše Zemana

Václav Klaus v půlnoci opustil funkci prezidenta. Dnes do ní nastoupí Miloš Zeman. Dění minutu po minutě pro vás sleduje Jan Wirnitzer.

11:27
Václav Klaus
Od státníků prý Klaus, který se ve čtvrtek rozloučí s prezidentským úřadem, dostává "řadu nesmírně milých, přátelských a děkovných dopisů". Napsali mu čínský prezident Chu Ťin-tchao, hlava Turecka Abdullah Gül či chorvatský prezident Ivo Josipovič. Prezident tak reagoval na otázku, zda ho v ústavní žalobě zahraniční politici podporují. Bez zveřejnění textu dopisů se však nelze dozvědět, zda politici skutečně kritizují ústavní žalobu, nebo se dle běžné politické praxe jednoduše loučí s odcházejícím prezidentem.
11:25
Václav Klaus
Prezident se také vyjádřil k názoru svého právníka Pavla Hasenkopfa, který uvedl, že hlasování mělo být dle jednacího řádu Senátu veřejné, a tedy není platné. "Ten názor jsem nezaregistroval, i když je to názor jednoho z našich externích poradců. Hříčky tohoto typu, jestli to hlasování je veřejné, neveřejné, legitimní, nelegitimní, jsou mimo mou rozlišovací schopnost. O tom vůbec diskutovat nehodlám, není to o podstatě věci a chytat se technicistních činů či přečinů to mě opravdu nezajímá, je to pod mou důstojnost, abych se k tomu vyjadřoval," řekl.
11:23
Václav Klaus
"Myslím, že rozhodnutí Senátu je vyvrcholení tohoto neblahého trendu, poslední kapka, kterou hrnec začal přetékat. Nedopustím se v této chvíli silnějších výroků, i když jsem přesvědčen o tom, že o mé skutečné činy, špatné činy, přečiny, v této žalobě nejde. A dokonce mám pocit, a to je to nejsmutnější, že to ti senátoři dobře vědí," pokračoval Klaus.
  • Pracovnice Senátu Tereza Illková přinesla dnes na Ústavní soud první ústavní

    Pracovnice Senátu Tereza Illková přinesla dnes na Ústavní soud první ústavní žalobu na prezidenta v historii. (5. března 2013) / Autor: Anna Vavríková, MAFRA

11:08
Václav Klaus
Během představení Roku desátého Klaus podle očekávání slyšel i otázky na pondělní jednání Senátu, který schválil ústavní žalobu na prezidenta za velezradu. "Nechci přilévat olej do ohně, jsem smutný z toho, kam až může naše politika klesnout a jak je možné, že se politický střet převádí do této roviny, kam nepatří," řekl prezident.
11:05
Václav Klaus
Prezident Václav Klaus představil svůj sborník Rok desátý. Končí jím cyklus knih, obsahujících Klausovy důležité projevy, rozhovory a vystoupení v roli prezidenta. Na představení knihy vyzval novináře, aby si ji přečetli, najdou prý velký rozdíl mezi tím, co prezident říká, a tím, jaký je jeho mediální obraz. "Podobné svazky jsem si dělal už ve svém předpolitickém období," řekl.
09:12
Václav Klaus
Václav Klaus si předá nejvyšší státní vyznamenání se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem ve středu v brněnské vile Tugendhat ve dvě hodiny odpoledne, oznámil mluvčí Hradu Radim Ochvat.
09:09
Václav Klaus
Prezident Klaus udělil svým spolupracovníkům z Hradu Plaketu prezidenta republiky. Dostal ji třeba vedoucí jeho kanceláře Jiří Weigl, zástupce vedoucího kanceláře Petr Hájek nebo ředitel odboru protokolu Jindřich Forejt.
08:00
Dobrý den, pokračujeme ve sledování posledních dnů prezidenta Václava Klause ve funkci. Odcházející prezident bude dnes křtít svou knihu a čeká se, že se vyjádří k žalobě pro velezradu, kterou bude na popud Senátu posuzovat Ústavní soud.
22:16
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pondělní on-line přenos z výměny prezidenta České republiky končí. S podrobným zpravodajstvím z posledních dní Václava Klause ve funkci a příprav Miloše Zemana na převzetí prezidentského úřadu se vám opět přihlásíme v úterý ráno.
21:38
Václav Klaus
Zahraniční média zdůrazňují zejména symbolický význam žaloby na Václava Klause. Podle agentury Reuters ukazuje "hluboký rozpor, který euroskeptický vůdce v české společnosti vyvolal". Více čtěte zde
20:45
Miloš Zeman
Nastupující prezident Miloš Zeman zkritizoval senátory za podání ústavní žaloby na Václava Klause. Podle něj se jedná o hysterickou reakci. Více čtěte zde
19:13
Václav Klaus
Ústavní žalobě senátorů na prezidenta Václava Klause věnují velký prostor i zahraniční média. "Jde o dramatický, ale do značné míry symbolický akt, ukazující hluboký rozpor, který euroskeptický vůdce v české společnosti vyvolal," napsala agentura Reuters. Případ zaznamenala i ruská agentura ITAR-TASS či francouzská AFP.
19:03
Václav Klaus
Experti na ústavní právo nemají shodný názor na to, zda senátoři s žalobou na Klause uspějí. Více čtěte zde
18:51
Václav Klaus
Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová označila rozhodnutí Senátu o ústavní žalobě za účelové. V žalobě jsou podle ní několik let staré skutky, její iniciátoři využili i fakt, že od 8. března vstoupí v účinnost novela ústavy. "Senátoři, kteří hlasovali pro žalobu, rozhodovali bez ohledu na to, že poškodí naši zemi v zahraničí, i bez ohledu na hluboký rozkol české společnosti, který tento krok způsobí," prohlásila místopředsedkyně ODS.
18:05
Václav Klaus
Politologové z Masarykovy univerzity v Brně zjistili, že Klausovy projevy v druhém prezidentském období jsou útočnější než v tom prvním. Více čtěte zde
18:03
Václav Klaus
KSČM od žaloby na Václava Klause očekává, že Ústavní soud nastaví nové mantinely pro chování příštích prezidentů. "Současná praxe je podle nás neudržitelná. Ve fungující parlamentní demokracii není možné kvůli selhání jednotlivce projednávat v parlamentu změny ústavy, které by vyplývaly jen z takového osobního selhání," uvedl předseda strany Vojtěch Filip.
17:53
Václav Klaus
Pro podání ústavní žaloby na Václava Klause zvedlo ruku 38 členů horní komory parlamentu. Podívejte se, jak senátoři hlasovali
17:02
Václav Klaus
Ústavní soud bude žalobu na prezidenta Václava Klause řešit přednostně před ostatními kauzami. Pokud se jí soudci budou věcně zabývat, mohli by rozhodnout nejdříve koncem března, řekl ČTK generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.
16:57
Václav Klaus
"Vítám fakt, že Senát dnešním hlasováním reálně splnil roli ústavní pojistky. Pokládám žalobu na prezidenta za poslední možnost, jak upozornit na řadu ústavně velmi problematických kroků prezidenta Klause," uvedl naopak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.