Kamionová lobby je agresivní a drzá, říkají tvůrci pořadu

Kamionová lobby je agresivní a drzá, říkají tvůrci pořadu | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Vylíčení kamionů v ČT rozčílilo autodopravce

  • 160
Automobiloví dopravci si stěžují na Českou televizi. Pořad Nedej se odvysílal nedávno reportáž o nebezpečí kamionové dopravy. Podle sdružení Česmad Bohemia však byla jednostranná a neobjektivní, zástupci dopravců v ní nedostali prostor. Pořad posoudí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Bitva o přírodu pokračuje. Takový podtitulek dali tvůrci reportáži z 2. října, kterou Česká televize odvysílala na svém druhém kanálu. Tématem byla vzrůstající kamionová doprava i to, kterak ohrožuje zdraví a bezpečnost lidí.

Dopravci však pořadu vytýkají, že byl silně zmanipulovaný a zkreslený. "Při zhlédnutí pořadu jsem získal pocit, že kamiony jen znečišťují životní prostředí, způsobují dopravní nehody a zabíjejí malé děti," řekl generální tajemník Sdružení Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Podle sdružení dostali prostor všichni, jen ne autodopravci sami. V pořadu vystoupili komunální politici, náměstek ministra dopravy za Stranu zelených či tiskový mluvčí Českých drah.

Slova prezidenta Česmadu však pocházela ze tři roky starého rozhovoru a byla prý vytržena z kontextu. "Nikdo z tvůrců pořadu nás nekontaktoval, nikdo nám nedal příležitost vyslovit se k problematice, ke které máme ze všech nejblíže," upřesnil Špryňar.

Případ posoudí Rada
Sdružení se proto počátkem listopadu obrátilo na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s podnětem k zahájení řízení. "Podnět jsme přijali, Radě bude předložen 20. nebo 21. listopadu," řekla iDNES.cz Martina Šotková z Úřadu pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada podle ní rozhodne, zda se bude chtít zmíněným pořadem více zabývat a zda si k němu vyžádá příslušnou analýzu.

Její součástí by měl být i posudek, do jaké míry dostaly obě strany v reportáži dostatečný prostor. "Pokud úřad bude analýzu zpracovávat, určitě toto zhodnotí," řekl iDNES.cz radní Daniel Matulka.

Tvůrci pořadu České televize se však nad stížností podivují. Poukazují na to, že smyslem pořadu bylo prezentovat fakta, ne názory. "Jedná se o celorepublikový problém, reportáž byla z jedné oblasti středních Čech na základě přímého svědectví o kritické situaci," tvrdí autoři reportáže.

Podle nich se měl Česmad obrátit přímo na redakci. "S radostí jejich zástupcům umožníme diskusní pořad," uvedli ve svém vyjádření.


Tvůrci pořadu: Jako na tržnici v Kábulu

"Natáčení nebylo žádným detektivním příběhem, který by vyhledával výjimky. Právě naopak – kamionová doprava je mor, který v tuto chvíli ohrožuje celou zemi a ani není možné zachytit ji v celém démonickém rozsahu. Vždyť situace na silnicích často v mnohém připomíná šílené záběry rozsekaných těl na tržnici v Kábulu nebo Bagdádu."

***

"Za to, že dopravci nejsou populární, nemůže ČT. Když se někdo v přetíženém náklaďáku bezohledně žene obcí, která k tomu není uzpůsobena, není co dodat. Co na tom chce Česmad vysvětlovat?"

Pavel Bezouška, autor reportáže

"Opravdu, při nejlepší vůli nevím, co bych odpověděl. Chce snad někdo (Česmad) zpochybňovat známá fakta o tom, jak ohromný nárůst kamionové dopravy tragickým způsobem ohrožuje životy, zdraví a v neposlední řadě životní prostředí? O tom byl celý pořad! Jde o závažný celorepublikový problém.  Jaké jiné závažnější kritérium pro pořad platí než jeho pravdivost. A za tímto kritériem si stojím."

Jiří Podlipný, autor reportáže


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video