Výkonný výbor Špidlu podpořil

  • 25
Špidla získal vítanou podporu. Ústřední výkonný výbor ČSSD uložil všem členům a funkcionářům, aby veškeré úsilí podřídili potřebám letošních voleb. To znamená, že nemají veřejně kritizovat fungování ČSSD ve vládě ani třeba kandidáty do Evropského parlamentu.

Z devadesáti členů výboru jich podle Špidly sedmdesát sedm hlasovalo pro závěrečné usnesení ke zprávě.

To zakončilo několikahodinovou diskusi kolem projevu předsedy strany. Vyjadřoval se v něm k dopisu asi dvaceti poslanců nespokojených se stranickou politikou.

Právě tato menšinová skupina sociálně demokratických zákonodárců se cítila po jednání výboru dotčena. Jsou přesvědčeni, že usnesení je namířeno proti nim.

Debata byla živá
Do živé diskuse se podle Vladimíra Špidly zapojilo asi 32 účastníků schůze. Kritikové během ní opět vytýkali malou informovanost o vládních jednáních a přílišné ustupování požadavkům US-DEU a KDU-ČSL.

Předseda vlády ale takové nařčení znovu odmítl a zdůraznil, že ČSSD má v koalici s lidovci a unionisty dobrou příležitost realizovat velkou část svého volebního programu.

Ministr vnitra Stanislav Gross nicméně po oficiální části jednání přiznal, že je zapotřebí si popovídat o komunikačních problémech ve straně.

"Můžeme si v klidu popovídat i o tom, v čem nedostatečně hájíme náš program," připustil místopředseda ČSSD Gross.

Poslanci budou mimořádně jednat
Nespokojení poslanci si vymohli mimořádnou schůzi poslaneckého klubu strany, která se uskuteční ve čtvrtek 19. února. "Rebelii" v sociální demokracii si přeje utišit i předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

"Ani zmínka o mimořádném sjezdu na zasedání výboru nepadla," řekl po jednání Zdeněk Škromach. Výtek k daním, nájemnému a dalším citlivým sociálním věcem bylo podle něj ale mnoho.

Spolu s Jaroslavem Foldynou, předsedou ústecké ČSSD, souhlasí ministr práce, že ČSSD by měla vůči koaličním partnerům ve vládě přitvrdit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video