Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš.

Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš. | foto: ČTK

Policejními zásahy se zcela umlčet nenechám, vzkázal obviněný Bartoš

  • 210
Předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš si stěžuje na postup policie. Ta ho na čas zadržela a obvinila ze tří trestných činů proti lidskosti, mimo jiné z hanobení národa či rasy. V prohlášení se Bartoš zlobí zejména na provedené domovní prohlídky. Příznivcům slibuje, že se nenechá umlčet.

Policie původně žádala pro Adama B. Bartoše vazbu. Soud jí však nevyhověl. „Pan Bartoš učinil protokolárně před vyšetřovateli a právními zástupci slib, že nebude v protiprávním jednání pokračovat,“ vysvětlil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Více než kdy dříve bude nyní monitorován a analyzován můj písemný a verbální projev, ve svých výrocích tedy budu muset být nyní opatrnější než dříve, jinak mi hrozí okamžitý nástup do vazby. Už dříve jsem ale řekl, že podobnými policejními zásahy se zcela umlčet nenechám,“ uvedl Bartoš, jak si plnění svého slibu představuje.

„Národní demokracie ani já jako její předseda se ale takového tlaku nezalekneme a nepodlehneme mu. Ve své práci budeme pokračovat a vytrváme, cítíme ohromnou podporu ze strany veřejnosti, která nás zavazuje, abychom v našem úsilí nepolevili ani přes tyto zákeřné zákroky končícího režimu,“ dodal.

Jak budou nyní vystoupení předsedy Národní demokracie vypadat, bude patrné už v neděli, kdy strana zve příznivce na prvomájovou akci v centru Prahy.

Policie Bartoše zadržela ve čtvrtek. Doma, ale i v dalších prostorách provedla několik prohlídek, ze kterých si odvezla řadu materiálů. Podle Bartoše mimo jiné „veškeré tituly jeho nakladatelství“, celkem 900 knih jejichž hodnotu vyčíslil na 200 tisíc korun. Zabaven byl také archiv Národní demokracie (více i k zadržení zde).

Následně policisté Baroše obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Hrozí mu až tři roky vězení.

Šéf národních demokratů mluví v souvislosti s obviněním o konci svobody slova v Česku (více o obvinění zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video