Školství je potřeba zlepšit. V tom spočívá jediná šance, jak být do budoucna konkurenceschopnou zemí.

Školství je potřeba zlepšit. V tom spočívá jediná šance, jak být do budoucna konkurenceschopnou zemí. | foto: Profimedia.cz

Vyhodit učitele? Proč ne. Ale...

  • 31
O tom, že se mají propouštět úředníci, nepochybuje nikdo. I když je lidé potřebují, většinou je nemají rádi. Ale učitelé? Tradičně stojí na horních příčkách žebříčku povolání, k nimž máme úctu. A každý se ptá, nezhorší se kvalita vzdělání?

Proto i vládní plán, který teď počítá s propouštěním učitelů, čeká tvrdý a nemilosrdný odpor. Bude se poukazovat na to, že už teď jsou přetíženi. Že žáků ve třídě je příliš, že se opět čekají populačně silnější ročníky.

Všechno je to pravda. Zároveň je pravda, že naše školství v průměru nedokáže dobře připravit děti na to, aby obstály v rychlé moderní době.

Podle řady průzkumů mají sice dost nabiflovaných vědomostí, chybějí jim však souvislosti, schopnost formulovat, samostatně usuzovat a prosadit se.

Školství je potřeba zlepšit. V tom spočívá jediná šance, jak být do budoucna konkurenceschopnou zemí. Naftu nemáme, ruce mají levnější Indové a Číňané.

Propouštění učitelů může být cestou, jak zatuchlé poměry změnit. Leč vláda musí říci i B – dát impulz ke změně stylu výuky, větší možnost diferenciace odměňování a třeba i zkrácení nesnesitelného počtu hodin, který spolu s nekonečnými domácími úkoly zbytečně zatěžuje děti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video