Vyhláška určí pravidla pro majitele psů

  • 1
Praha - Všichni majitelé psů v Praze dostanou již brzy do rukou jasná pravidla, která jim určí, jak se mají se svými čtyřnohými přáteli chovat na ulicích. Radní tak chtějí preventivně zabránit množícím se případům útoků psů na člověka. Také v Praze přitom roste nejen počet psů chovaných zejména v činžovních domech, ale i obliba agresivnějších plemen mezi jejich majiteli.

Přesná pravidla vymezí nová vyhláška, jejíž základní podobu vzali v pondělí radní na vědomí. Nyní mají radnice městských částí i odborná a laická veřejnost 60 dní na to, aby se k obsahu vyhlášky vyjádřily. Definitivní podobu vyhlášky projednají radní 27. srpna. Poté ji musí ještě schválit zastupitelstvo.

"Mimo vyhrazené parky, kde už nyní mohou psi volně pobíhat, by všude jinde měli být uvázáni na vodítku," řekl radní Rudolf Blažek, který návrh zpracoval. "A všichni velcí psi by museli mít náhubek," dodal.

Za velké psy považuje vyhláška ty, kteří dosahují výšky nejméně padesáti centimetrů nebo váží více než 30 kilogramů. Na veřejně přístupných místech je má doprovázet pouze osoba starší patnácti let.

Vstup psů do venkovních osvětových a kulturních areálů, do škol, nemocnic, na hřbitovy a sportoviště mají povolovat jejich majitelé.

Pražští radní se také shodli, že povinnost mít psy přivázané na vodítcích při procházce po ulicích města by měla platit pouze do 22.00 a od 6.00, kdy je venku nejvíce lidí, a hrozí tudíž větší nebezpečí, že na ně volně pobíhající pes zaútočí.
Vyhláška je reakcí na dlouhodobé diskuse o hranici mezi právy a povinnostmi majitelů psů v souvislosti s množícími se případům, kdy pes napadl člověka.

Text návrhu vyhlášky je k dispozici na internetové adrese www.praha-mesto.cz. Od dnešního dne je možné se k němu vyjadřovat na stejné adrese v rubrice Diskusní fórum.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video