Náčelník generálního štábu Karel Řehka na konferenci Vnitřní bezpečnost a...

Náčelník generálního štábu Karel Řehka na konferenci Vnitřní bezpečnost a odolnost státu. (29. května 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jsem schopen dál fungovat a nevím, že by se chystalo mé odvolání, řekl Řehka

  • 4
„Žádný problém není, nevím, co mám komentovat,“ řekla poslancům výboru pro obranu ministryně Jana Černochová, když se jí ptali na vyjasnění pozice náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky. „Neměl byste si hrát na psychiatra, psychologa, sociologa,“ kárala Černochová svého předchůdce ve funkci, exministra Lubomíra Metnara z hnutí ANO.

„Vymyslela si to média?“ ptal se ministryně obrany současný šéf výboru pro obranu Metnar.

„Dnes jsme zahajovali úžasnou konferenci,“ opáčila mu ministryně s tím, že to je věc, o kterou by se měl výbor pro obranu zajímat.

Na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ děkovala veřejně Řehkovi, že udělal revizi toho, co všechno může Česko poslat na Ukrajinu napadenou Ruskem, abychom zároveň nesnížili vlastní bezpečnost. Tato forma pomoci bude pokračovat, řekla Černochová.

Pošleme Kyjevu vše, co můžeme, slíbila Černochová. Řehka apeloval na odolnost

„Nevím o tom, že by se chystalo mé odvolání. Nikdy jsem neměl s ministryní obrany střet, konflikt ve strategických věcech,“ řekl poslancům Řehka. „Tam, kde jsem měl a mám nějaký běžný pracovní spor, tak to řeším s ministryní obrany,“ dodal náčelník generálního štábu Armády ČR.

„Měl jsem v některých věcech lehce jiný návrh,“ připustil Řehka, že se s Černochovou lišili v otázce jmenování některých generálů, které ovšem navrhuje vláda.

„Jsem schopen dál fungovat, hodlám pokračovat v započaté práci,“ ujistil poslance výboru pro obranu náčelník generálního štábu Řehka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video