Mezi čtenáři zatím vítězí tento návrh.

Mezi čtenáři zatím vítězí tento návrh. | foto: Designérská dílna Vojenského historického ústavu

Vyberte na iDNES.cz nový policejní vůz, vyzval ministr Langer

  • 149
Soutěži miss se podobá výběr nových vozů policejních aut. Alespoň co do zájmu lidí. Redakci MF DNES a policejnímu prezidiu přišly stovky dalších navrhovaých designů. Ministr vnitra Ivan Langer udělal z iDNES.cz partnera projektu. S jeho pomocí mohou lidé asistovat u výběru nejlepšího designu.

Zájem o nový policejní design vzrostl, když MF DNES zveřejnila návrhy designérského studia Vojenského historického ústavu. "Zájem lidí je obrovský," přiznává tiskový mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

A jakkoliv nechce jednotlivé diskusní podněty komentovat, jedno přece jen naznačuje. "Lidé požadují, aby nová policejní auta měla co nejvíce reflexních prvků."

Ve čtvrtek se do věci vložil i sám ministr vnitra Ivan Langer. "Jsem nadšený, že armádní designéři takhle spontánně zareagovali. Člověka to nutí, aby nezůstával v zajetí jen svých představ o vzhledu policejních vozů," pochválil ministr tvůrce nové podoby aut z Vojenského historického ústavu.

Langer navíc vyzývá, aby další designéři, ale i občané či policisté posílali své návrhy a připomínky, jak mohou policejní auta vypadat. A to na server iDNES.cz, z něhož chce ministr udělat partnera akce. O to kvalifikovaněji prý pak budou moci odborníci vnitra vybrat tu nejlepší variantu.

Výběrové řízení vnitro vyhlásí v březnu a již na podzim policie obdrží prvních 700 vozidel v novém kabátě. A může to být značka Ford, Hyundai nebo i Škoda. Mezi čtenáři iDNES vítězí žlutomodrá varianta (viz hlavní obrázek).

Server navíc chystá speciální přílohu, kde se lidé budou moci k podobě aut vyjádřit. "Mohou zaslat i svůj grafický návrh. Ze zveřejněných obrázků bude čerpat i ministerstvo vnitra," slibuje vedoucí redakce zpráv iDNES.cz Ondřej Tolar.

. Příloha k barvám policie

Spuštění přílohy plánujeme na začátek příštího týdne. Najdete zde diskuse, fotografie i formulář pro zasílání návrhů. Vše bude na www.idnes.cz/policie

Příklady ze zahraničí v galerii
V galerii naleznete nejmodernější verze dvanácti zahraničních policejních aut, které mohou sloužit jako kritérium při výběru české podoby. K nejzajímavějším patří britské, maďarské a australské modely.

Akademický malíř Pavel Holý, který se na návrzích podob nových vozů podílel, říká, že se změnou designu nezmění pohled lidí na policii. "Ale je to důležitý kamínek v této mozaice."

. V anketě hlasujte zde

Jaký vzhled policejních aut má vybrat ministr Langer


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video