Michal Moroz

Michal Moroz | foto: Michal Růžička, MAFRA

VV vrátily do politiky Moroze. Po Johnovi se ho ujal Pavel Dobeš

  • 17
Jsou to necelé čtyři měsíce, kdy premiér Petr Nečas odmítl plány tehdejšího vicepremiéra Radka Johna, aby se jeho náměstkem stal Michal Moroz. Teď je jeho jméno v politice zpět. A opět v souvislosti s Věcmi veřejnými. Moroz pracuje jako poradce ministra dopravy Pavla Dobeše.

Pavel Dobeš si Moroze do svého týmu poradců vybral kvůli jeho zkušenostem z ministerstva vnitra a také proto, že jej zná ze SNK ED i z centrály Věcí veřejných. Podle jeho slov se s Morozem zná osm let a vzájemně si tykají.

Na návrat Moroze upozornil server Aktuálně.cz. "Pan Moroz pracuje na úseku bezpečnosti za symbolickou částku tři nebo pět tisíc korun, není tedy hrazen jako zaměstnanec," citoval Pavla Dobeše.

Moroz má na ministerstvu dopravy na starosti vyřizování podnětů a stížností, pro Dobeše pracuje také jako "bezpečnostní expert".

"Když mi někdo pošle e-mail s podnětem na nějaké nepravosti, tak ho přepošlu panu Morozovi, aby věc prověřil. Aby se osobně sešel s lidmi, kteří ten problém popisují, a vyhodnotil, do jaké míry jsou ty podněty relevantní nebo ne," citoval Dobeše Týden.cz.

Michal Moroz je přitom vnímán jako kontroverzní osoba, protože vlastnil bezpečnostní agenturu a obchodoval i s firmou Víta Bárty. V souvislosti s prací pro vnitro pak někteří poukazovali na to, že Moroz nemá bezpečnostní prověrku.

Morozovo jméno je spojeno s bezpečnostní agenturou Moroz & Partner, kterou později prodal. Dříve působil také ve firmě Debtis Causa, která vymáhala dluhy či zastupoval izraelskou společnost Nemesysco obchodující s technologiemi na analýzu hlasu při odposleších. Tento software podle MF DNES nakupovala i společnosti ABL, která patřila Dobešovu předchůdci, současnému šéfu poslaneckého klubu VV Vítu Bártovi.

Na vnitro se Moroz dostal už za ministra Martina Peciny. Později šéf resortu a současný předseda VV Radek John jej loni v červenci jmenoval svým náměstkem. Ve funkci vydržel do letošního dubna, kdy opustil ministerstvo spolu s Johnem. Poté se měl stát Johnovým náměstkem na úřadu vlády, kde měl mít šéf VV ve funkci vicepremiéra na starosti boj proti korupci. Proti se ale postavil premiér Petr Nečas a John i kvůli personálním tahanicím post vicepremiéra opustil. Nahradila ho místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Dobeš ale Moroze brání. Podle něj není namístě "věčná ostrakizace" jen proto, že někomu osobně nesedí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video