Zleva tehdejší ředitel Agentury logistiky Armády ČR Jaroslav Trakal a Jiří...

Zleva tehdejší ředitel Agentury logistiky Armády ČR Jaroslav Trakal a Jiří Kašpárek | foto: ČTK

Vojenský technický ústav dostane nového ředitele. Hrozí mu ale střet zájmů

  • 7
Novým ředitelem Vojenského technického ústavu v Praze se ve středu stane Jiří Kašpárek. Ten před pár lety doporučil armádě nákup lehkých útočných vozidel od firmy zbrojaře Jiřího Sauera, muže blízkého současnému náměstkovi ministryně obrany Františku Šulcovi. Do čela podniku se má Kašpárek postavit jen pár dní před uzavřením tendru na tyto vozy za 5,6 miliardy Kč.

„Ano, informaci můžu potvrdit. Mám vyřízené všechny vstupní formality. Zítra (15. 2.) bych měl být jmenován nový ředitelem VTÚ,“ potvrdil informace iDNES.cz Kašpárek.

Jeho nástup dávají zdroje iDNES.cz obeznámené s děním v podniku do souvislosti s probíhající veřejnou zakázkou na lehká útočná vozidla (LÚV). Ta jsou určena zejména pro 43. výsadkový pluk. Lhůta pro podání žádosti o účast v tendru na vozidla za více než 5 miliard korun je 27. února 2023.

Zpracoval studii, nyní míří do vedení podniku

Kašpárkovo doporučení, respektive studie proveditelnosti, kterou zpracovával ještě na svém dřívějším postu ve Vojenském technickém ústavu pozemního vojska, kde v letech 2019–21 pracoval jako ředitel speciální výroby, jednoznačně doporučuje za nejvhodnější pro armádu LÚV HMT400 Jackal, které používá zejména britská armáda.

Výrobce těchto strojů zastupuje v Česku společnost L. P. P v čele s Jiřím Sauerem. Ten ovšem s L. P. P. podílově vstoupil do RobotScientific s.r.o. kterou zakládal současný politický náměstek ministryně obrany Jany Černochové František Šulc. Ten se Sauerem podnikal ještě v lednu 2022, kdy svůj obchodní podíl odprodal před svým příchodem na ministerstvo obrany.

Vůz HMT400 Supacat

Podobná situace, kdy je v užším vedení státního podniku člověk spojený s výběrem podle studie proveditelnosti, ve VTÚ znají. V roce 2019 státní podnik zpracovával pod vedením Jaroslava Trávníčka studii před nákupem systémů řízení palby.

To vzbudilo pozdvižení, neboť Trávníček byl před svým působením ve VTÚ členem představenstva OMNIPOL, která zastupovala systém ODIN od norského výrobce Kongsberg. Ten byl od začátku favoritizován a studie se prakticky nezabývala jiným řešením i přes existenci mnoha dalších systémů.

Nová bévépéčka pro armádu mají vznikat v Česku. Do výroby se zapojí 30 firem

To vyřešil tehdejší ředitel VTÚ a současný ředitel LOM Praha (neplést s LOM Praha Trade) Jiří Protiva a na Trávníčkovu pozici jmenoval Petra Ječmena. Tím se zamezilo pomyslnému střetu zájmů, který by zakázku mohlo ovlivnit.

Porušení zákona o státním podniku

S nástupem nového ředitele Kašpárka do VTÚ se ale pojí také možné porušení zákona o státním podniku. Nastupující šéf je totiž podle výpisu z obchodního rejstříku členem představenstva LOM Praha Trade, čímž se dostal do střetu zájmů. Zákon totiž člověku na této funkci zapovídá být členem statutárního nebo kontrolního orgánu právnické osoby se stejným nebo podobným předmětem podnikání.

Na dotaz redakce iDNES.cz, jak bude Kašpárek tento rozpor řešit, odpověděl, že ve firmě již nepůsobí. Výpis z rejstříku pořízený v úterý odpoledne ale mluví jinak.

Podle výpisu ze státního portálu justice.cz z 14. 2. 2023 byl Kašpárek stále statutárem v LOM Praha Trade

Otazníky provázelo i odvolání předchozího ředitele

Současný pověřený ředitel VTÚ Libor Tomolya před dvěma měsíci převzal vedení podniku od Petra Novotného. Jeho odchod provázela řada otázek. „Důvodem odvolání byla výrazná nespokojenost zaměstnanců s vedením podniku a jeho jednotlivých odštěpných závodů,“ sdělilo ministerstvo v tiskové zprávě s tím, že „z důvodu dlouhodobé neudržitelnosti situace,“ se vedení resortu rozhodlo Novotného odvolat.

Petr Novotný, odvolaný ředitel VTÚ a Filip Říha, bývalý náměstek MO, nyní na lukrativním postu mise OBSE ve Vídni.

Více než polovina zaměstnanců ale tehdy podepsala petici proti odvolání Novotného. „My, zaměstnanci VTÚ, nesouhlasíme s důvody, pro něž byl odvolán ředitel VTÚ Petr Novotný, zejména se ohrazujeme proti výroku o nekomunikaci s řadovými zaměstnanci a zástupci odborové organizace ze strany ředitele,“ uvádí se v petici.

Sám Novotný svůj odchod nechtěl příliš komentovat. „Nemyslím si, že to je ten pravý důvod. Za dobu svého působení jsem nezaznamenal ze strany zaměstnanců ani odborů nějakou výhradu k tomu, jak s nimi komunikuji,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video