Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert...

Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta oznámil založení hnutí Přísaha, se kterým se chce zúčastnit voleb do Sněmovny. (27. ledna 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Šlachta slibuje prověření všech covidových zakázek i účinnější ochranu hranic

  • 325
Prošetření všech covidových zakázek je volebním slibem číslo jedna hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Volební sliby zveřejnila v novinách, které začíná distribuovat. Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi, který byl zveřejněn v posledních Otázkách Václava Moravce, má Přísaha šanci získat 5 procent a stát se novou parlamentní stranou.

„Říkáme jasné dost krádeži peněz ze státního rozpočtu v čase krize, jakou Česko nepamatuje. Budeme trvat na důsledném prošetření všech zakázek, na podání trestních oznámení a na potrestání skutečných viníků,“ napsalo hnutí ve svých volebních novinách.

„Už jsem se nemohl dál dívat na to, jak peníze z našeho společného rozpočtu končí ve firmách, které mají pobočky v automyčce na Ukrajině, nebo sídla v Karibiku. A to se vůbec nebavíme o malých penězích. Jenom v případě antigenních testu je to zakázka za 250 milionů korun,“ říká Šlachta.

Jeho nové hnutí slibuje také přísné tresty postihující převaděčství a obchod s lidmi. „Chceme opětovně osamostatnit cizineckou policii k účinnější ochraně hranic,“ láká voliče Přísaha.

Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta chce hlasy přilákat i slibem, že zajistí, aby se veřejné peníze neztrácely v daňových rájích nebo kapsách zločinců. Přísnější tresty mají být pro pachatele domácího násilí, násilí na starých lidech i na zvířatech.

Ne privatizaci nemocnic, ne zvyšování věku odchodu do důchodu a nižší DPH na potraviny

Některými sliby „zabrušuje“ i do agendy slábnoucí sociální demokracie. Říká, že nepřipustí privatizaci silné páteřní sítě nemocnic, že je proti jakémukoliv zvyšování věku odchodu do důchodu a pro nižší DPH u potravin. Slibuje i místa pro všechny děti ve školkách.

Podporuje i teritorialitu exekucí a zpřehlednění celého exekučního řízení. O teritorialitu exekucí ve čtvrtek marně usilovali i někteří senátoři.

Proti se postavila ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová. „Musím se držet programového prohlášení vlády a nemohu koketovat s nějakou teritorialitou,“ řekla Benešová k exekucím.

Nejsme Babišovo béčko, říká Šlachta

Ustavují sněm hnutí Přísaha bude 26. června, kdy chce také představit kompletní program. Šlachta ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích, kategoricky odmítl, že by jeho hnutí bylo „béčkem“ hnutí ANO Andreje Babiše.

Ostře se také Šlachta postavil proti předvolebním koalicím. A když se Přísaha dostane do Sněmovny, bude podle Šlachty hlasovat pro návrhy užitečné pro občany bez ohledu na to, kdo je předložil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video