Diskuze

Ať mohou volit už šestnáctiletí, navrhl nový lídr STAN Rakušan

S prvním konkrétním návrhem přišel nový předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Chce, aby mohli volit už šestnáctiletí. „Stejně jako v Rakousku a v Estonsku chceme začít komunálními volbami,“ řekl Rakušan na tiskové konferenci nového vedení hnutí Starostové a nezávislí. „Nevidíme důvod, proč bychom neměli dát voličům šanci volit už v 16 letech,“ prohlásil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J25a37n 13P95u94l38e48c

15. 4. 2019 12:43

Když můžou volit polodementní důchodci....

0 1
možnosti
JZ

J44o88s89e47f 89Z70e55m32a42n

15. 4. 2019 12:37

Kdybych v šestnácti věděl alespoň polovinu toho, co dnes, tak můj život probíhal naprosto jinak. Mnohá klíčová rozhodnutí, jejichž výsledky se se mnou táhnou celý život, bych převrátil naruby. St(r)aníci si spočítali, že snadno ovlivnitelní a nezkušení by jim mohli pár procent přihodit. Dobře, že to řekli nahlas. Víme, na čem jsme.

0 0
možnosti
PT

No když si vzpomenu na tenhle věk, kdy naivní člověk věřil pevně tomu, co mu ve škole vykládali učitelé, když si uvědomím, že především to byli učitelé, co pevně věřili v ideály bolševiků, když se jdu podívat pod "vědeckou petici proti nenávisti" kolik je tam podepsaných učitelů, když si uvědomím, že Rakušan je také učitel, tak je jasné že tohle je jen vyčůraná snaha posílit ve volbách neomarxistickou levici pomocí těchto velmi snadno manipulovatelných nedospělých občanů. Rv

1 3
možnosti
PK

Současná eurolevice cítí, že je v ohrožení, tak by rádi lovili ve vodách mládeže, o které se domnívají, že ji mají svým levicovým školstvím (respektive různými školícími neziskovkami) zpracovanou a převychovanou k obrazu svému.

Tak hluboko ani komunisti nešli.

3 1
možnosti
DN

Naopak, když člověk smí volit až od 18, tak bych odebrala právo volit lidem starým, třeba od 70. Stejně kvůli nim tady pořád opruzujou komunisti, dneska víc než kdykoli jindy...

0 1
možnosti
MK

Paní je demokratkia, že? Takového toho komunistického typu: kdo nejde s námi, jde proti nám... Jestli vám je teprve těch 16, tak z toho vyrostete. Jestli je vám víc, tak už asi ne.

2 0
možnosti

Já vážně nevím...

Poslanec a dosavadní starosta Kolína Vít Rakušan byl jediným kandidátem a dostal 93 procent hlasů.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/volby-uz-od-16-let-rakusan-novy-predseda-stan.A190413_142037_domaci_kop/foto/LRE7aa40f_121105_5151921.jpg

Nečelt už jsem něco kdysi?8-o

2 0
možnosti
VP

V42í44t 81P87r95č83í45k

14. 4. 2019 9:06

Jsem si samozřejmě vědom toho, že veškeré pohyby hranicí pro aktivní i pasivní volební právo v minulosti byly účelové. Přesto bych hranici pro právo volit na těch 16 klidně snížil.

Dnešní osmnáctiletý nebo dvacetiletý není o nic méně manipulovatelný než šestnáctiletý. A také si nemyslím, že šestnáctiletý středoškolák, který se hluboce zajímá o politiku, je jako volič méně kompetentní než padesátník, který volí na základě povrchních dojmů, sloganů, hoaxů a pochybných rad, které dostal včera od Franty, když nad pivem a panákem probírali, jaké je politika svinstvo. Je to spíš otázka inteligence, a tu s věkem nikdo nezíská.

Naopak se domnívám, že by neškodilo v zvýšit hranici pro pasivní volební právo (právo být volen). Zastávat důležitou veřejnou funkci přece jen vyžaduje určitou osobnostní vyzrálost, a tu člověk v 18/21 letech zkrátka nemá. A možná by nebyla od věci ani nějaká horní hranice.

1 3
možnosti
JN

Myslím, pane Prčíku, že spodní věkový limit pro pasívní volební právo by měl být stejný, jako je věk pro dosažení plnoletosti. Nebráním se tomu, aby věk pro plnoletost (samozřejmě nejen s občanskými právy, jako je právo volební, ale i se všemi občanskými povinnostmi) byl snížen na 16 let. Protože pokud je mladý člověk v šestnácti letech dostatečně zralý k tomu, aby kompetentně rozhodoval ve volbách o politice země, měl by být i dostatečně zralý k tomu, aby na něj bylo nahlíženo jako na dospělého. Včetně toho, že bude mít právo řídit osobní automobil, kouřit tabákové výrobky a popíjet alkoholické nápoje. A současně včetně například i toho, že v případě spáchání trestného činu může dostat trestní sazbu ve stejné výši, jako dospělý člověk.

3 0
možnosti
KK

...od dob Sokrata a Platóna platil názor, že nejlepší vládou je aristokracia - vláda nejlepších z moudrých. Tím samozřejmě nebyli míněni aristokraté v středověkém a novověkém pojetí - tedy příslušníci monarchistického systému dědičných vlastníků, ženících se mezi sebou s viditelnými následky, bez oné největší moudrosti.

Ale vyberte mezi dnešními politiky "nejlepší z moudrých" - když jde o straníky, spolčující se už před volbami do zájmových skupin a sponzorovaných zbohatlíky, kterým jsou pak zavázani či dokonce zahraničními loby s politicko-ekonomickými zájmy dosti se odlišujícími od skutečných potřeb občanů!

Takže dnes je reálným výběrem demokracie, diktatura a vojenská junta (i když výraz "výběr" nevstihuje realitu) - a to činí z demokracie tu nejschůdnější. Chybí ovšem "ostrakismus" - možnost, aby voliči vykázali na 10 let z veřejného života politika, který důvěru zklamal (při dnešní situaci v ČR, EU a prakticky v celém světě by asi nikdo nezbyl?).

Ze svých vzpomínek na "sladkých 16 let" i na základě zkušeností s dětmi bych rozhodně věk nesnižoval! Tož buďme rádi, že máme volební systém jaký je a voliče, kteří jsou svéprávní a zodpovědní.

1 0
možnosti
VP

V48í89t 51P80r40č97í38k

14. 4. 2019 9:20

Máte dost podivné závěry. Voliči jsou podle vás svéprávní a zodpovědní, ale jak je možné, že stále volí politiky, kteří tak hluboce zklamali a nejraději byste je ostrakizoval?

1 1
možnosti
KK

Pravdou je, že mládež patří k nejsnáze manipulatelnému segmentu - bez životních zkušeností, podléhá nejsnáze módním vlnám, nejvíce věří t.zv. celebritám, které napodobuje. Proto po válce snížili věk z 21let na 18 - a v euforii vč. zklamání z Mnichova 2x vyhráli demokratické volby komunisti (a bylo vymalováno). Dnes, po vytunelování a rozbití republiky po r.1989 se tedy opět projevuje až zoufalá snaha změnit poměr "zkušenějších" s pamětí a "manipulativnějších" bez ní, když současně, podle výsledků mezinárodních soutěží, klesá úroveň vzdělání.?

3 1
možnosti
VP

V37í17t 86P46r37č65í55k

14. 4. 2019 9:10

Dříve jsem si také myslel, že je mládež méně manipulovatelná než starší lidé, ale už si to nemyslím. Jako nejmanipulovatelnější skupina se jeví právě lidé v důchodovém věku, na které také zdaleka nejvíc cílí Babišův marketing a hlavně různé volební dárečky.

2 4
možnosti
PN

Neschopní jsou schopni v zájmu vlastního lehkožití nechat volit i kojence.

3 0
možnosti