Voliči nelze zabránit odvolit i bez roušky, pokud ji odmítne, řeklo vnitro

  • 75
Vzhledem k pokračující koronavirové epidemii by měli lidé chodit do volebních místností v roušce. Pokud ji nebudou mít s sebou, měla by být k dispozici jednorázová ústenka na místě. Pokud volič si ji odmítne nasadit, komise mu nicméně nemůže znemožnit odvolit, upozornil v pátek náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Petr Mlsna.

Ministerstvo vnitra v pátek informovalo o tom, v jakém stádiu jsou přípravy na volby do zastupitelstev krajů a do Senátu. K tématu hovořil i ředitel odboru voleb Petr Vokáč. 

Ministerstvo vnitra připravilo několik videí, které by voličům měly ukázat, jak při hlasování u senátních a krajských volbách postupovat. „Probíhá také distribuce letáků, které ukazují co dělat, když se nacházíte v karanténě či v izolaci,“ dodal Petr Mlsna.

Pokud si volič ve volební místnosti odmítne nasadit roušku, komise mu nezabrání odevzdat hlas. Čeká ho však sankce v přestupkovém řízení. „Klíčové opravdu je, že volič musí do volební místnosti vstupovat s rouškou, či jinak mít zakryté ústa a nos,“ řekl Mlsna, podle kterého by lidé bez roušky mohli ohrozit volební komisi.  

Zabránit hlasování bez roušky nejde, komise má volat policii, říká Mlsna

Komise by v takovém případě podle něj měla informovat městskou policii nebo správní úřad.

Dalším specifikem je letošních voleb je, že počet členů volební okrskové komise je nižší, než v předchozích letech. „Dodnes je možné podávat žádost o voličské průkazy, který voličům umožňuje volit v jejich kraji, ne však v jiném,“ upozornil náměstek.

V rozhovoru s iDNES.cz už ve čtvrtek Mlsna mimo jiné řekl, že voliči, kteří budou v termínu konání voleb v karanténě nebo izolaci, mohou volit ve středu na takzvaných drive-in místech. 

Volební drive-in

Mobilní volební stanoviště je určené pro ty, kteří jsou v izolaci nebo karanténě kvůli koronaviru. Volební místo pro ně bude otevřeno ve středu 30. září od 7 - 15 hodin. Volič smí hlasovat pouze v drive-inu na území svého okresu. Musí mít připravený: občanský průkaz, potvrzení o nařízení karantény, pokud mu bylo vydáno a voličský průkaz, pokud mu byl vydán. Posádka auta musí mít nasazené roušky, nevystupuje z vozidla, komunikuje s komisí přes stažené okénko a dodržuje pokyny komise.

Lidé, kteří se však dostanou do karantény v průběhu volebních dnů, nebudou mít možnost volit. Nešlo by zajistit ochranu před dvojím hlasováním. „Voliči, kteří se o karanténě či izolaci dozvědí v průběhu pátku, tak prostě nemohou přijít volit,“ potvrdil Mlsna. 

„Volič má možnost si zavolat speciální covidovou komisi, která za ním přijde a občan odvolí do přenosné schránky,“ upozornil. „Urny budou vždy po skončení hlasování převezeny na úřad, kde se urny ze všech okrsků smíchají a poté budou hlasy přepočítány,“ dodal Mlsna. 

Ministerstvo vnitra se nebojí kontaminace škol a tříd, ve kterých lidé budou volit. „V rámci směrnice se počítá s dezinfekcemi i úklidem, takže školy a učebny budou do konce víkendu dekontaminovány,“ řekl Vokáč.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video