Místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal na celostátním fóru strany

Místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal na celostátním fóru strany | foto: Marie Stránská, MAFRA

Piráti neprosadili snížení hranice volitelnosti u eurovoleb na tři procenta

  • 34
Pokus Pirátů prosadit snížení hranice nutné pro získání křesla v Evropském parlamentu z pěti na tři procenta nevyšel. Pro návrh místopředsedy Sněmovny a místopředsedy Pirátů Vojtěcha Pikala hlasovali kromě jeho stranických kolegů lidovci, TOP 09 a hnutí STAN, tedy s výjimkou Pirátů menší opoziční uskupení pohybující se v průzkumech těsně nad pěti procenty.

„Dlouhodobě nesouhlasíme s pětiprocentní klauzulí. Není žádný důvod pro její existenci,“ zdůvodňoval dříve iDNES.cz svůj návrh Pikal.

Hlasovalo pro něj jen 40 ze 175 přítomných poslanců. Nepodpořili ho poslanci ANO, KSČM, SPD, sociální demokraté, kteří loni v eurovolbách nezískali ani jedno křeslo, a k hlasování čtyř opozičních stran se nepřidali ani občanští demokraté. Dali tak najevo, že spolupráce opozičních stran má své limity.

Piráti změnu navrhli při schvalování vládní novely zákona o volbách do Evropského parlamentu, ač sami podle preferencí problémy s pětiprocentní hranicí podpory nyní nemají.

Mají ale také trpkou zkušenost z voleb do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy dostali 4,78 procenta hlasů a těsně se tehdy do europarlamentu nedostali.

Loni už dopadli výrazně lépe. Volilo je 330 844 voličů, což znamenalo 13,95 procenta hlasů a stačilo to na zisk tří mandátů v europarlamentu.

Většina Sněmovny nepodpořila ani další Pikalův návrh, aby lidé žijící v zahraničí mohli v eurovolbách hlasovat i korespondenčně.

Sněmovna naopak schválila původní vládní předloh, podle níž za případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu bude hrozit pokuta až 10 tisíc korun. Nyní návrh zákona posoudí Senát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video