Se stromečkem, řízkem a mší oslaví čeští vojáci na misích Vánoce

  • 38
Štědrý večer oslaví čeští vojáci na zahraničních misích u pohádek a s tradičními českými jídly. Se spojeneckými vojáky se pak plánují fotbalová utkání.

Česká armáda má v zahraničních misích či zahraničních pracovištích v současné době stovky vojáků. Největší jednotky slouží v Afghánistánu, Mali, Iráku, Litvě a Lotyšsku.

Od domova jsou tak sice čeští vojáci stovky kilometrů daleko, přesto jejich oslava Vánoc nebude příliš odlišná od českých domácností. Jednotky už  v uplynulých týdnech navštívil s vánočními dárky náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Dárky, které dostali z České republiky, si budou moct třeba v Mali nebo v Afghánistánu rozbalit pod pravým vánočním stromkem. Netradiční Vánoce čekají vojáky právě v africkém Mali, kde podle předpovědi bude na Štědrý den svítit slunce a bude přes 30 stupňů Celsia. Česká jednotka má v zemi na starosti ochranu velitelství mise v hlavním městě Bamaku, výcvik malijských vojáků nebo ochranu mentorů.

Vánoce budou Češi podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové slavit společně s dalšími příslušníky mise Evropské unie. Plánují společnou večeři i sportovní hry pro ty, kteří budou mít volno. Vánoční strom slíbili zajistit němečtí vojáci, poznamenala Dvořáková.

V Afghánistánu čeští vojáci působí hned na několika základnách, pod Hindúkušem jich slouží asi 350. Například na základně Bagrám si čeští vojáci společně připravili vánoční výzdobu již v polovině prosince, živý stromeček jim přivezl i s dárky armádním letounem Opata. I když je připraven program včetně fotbalových utkání mezi spojenci, většina vojáků bude i na Štědrý den pracovat a plnit úkol.

Na českou podobu Vánoc plánují zavzpomínat třeba tím, že se podívají na tradiční pohádky. V Kábulu, kde slouží 65 českých vojáků, se uskuteční společná česko-slovenská mše, k večeři se bude podávat ryba a bramborový salát.

V Iráku mají čeští vojáci vlastní kuchaře. „Ti se budou snažit připravit klasickou štědrovečerní kuchyni, bramborový salát a řízek,“ podotkla Dvořáková. Část Čechů chce navštívit společnou mši. Plánují si také pořídit z místních zdrojů vánoční stromek.

I v Litvě a v Lotyšsku čeští vojáci oslaví Vánoce společně s kolegy ze zahraničí. V Litvě společně uspořádali vánoční trhy se stánky každého zúčastněného národa. Nabízeli v nich vánoční pokrmy typické pro svou zem. Vojáci českého ženijního družstva na trzích vystavili betlém, který vyrobili.

Dárky si vojáci dají mezi sebou, balíčky třeba s vánočním cukrovím, zrnkovou kávou nebo nealkoholickým pivem dostali i od české armády. Dárky jim ale přišly i od anonymních dárců v rámci facebookové iniciativy Podporujeme vojáky AČR a samozřejmě od rodin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video