Babiš ocenil vojáky za pomoc při pandemii, dostali medaili Karla Kramáře

  • 25
Zástupci končící vlády na pražském Vítkově ocenili vojáky za pomoc při epidemii koronaviru. Pět desítek se jich premiér v demisi Andrej Babiš rozhodl ocenit medailí Karla Kramáře. Slavnostního nástupu se účastnil i končící ministr obrany Lubomír Metnar nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.

„Pro nás armáda hrála a hraje zásadní roli,“ uvedl Babiš s tím, že vojáci a vojačky pomáhali napříč zdravotnickými zařízeními.

Do zvládání pandemie se od jejího začátku zapojily tisíce vojáků. Za úkol dostali třeba rozvoz materiálu, ostrahu uzavřených hranic nebo pomoc při organizaci voleb. Nejvíce připomínána je jejich služba v nemocnicích a sociálních zařízeních, účast na testování, očkování a trasování nebo účast na projektu tzv. Chytré karantény.

Právě především vojáci, kteří pomáhali v nemocnicích nebo v call centrech, jsou mezi oceňovanými. Vybrali je velitelé jejich jednotek.

„Bylo důležité, abychom poděkovali lidem, kteří byli a stále jsou v první linii. Zaslouží si to,“ dodal končící premiér.

V nemocnicích, které měly kvůli pandemii nedostatek personálu, vojáci pomáhají od loňského podzimu. Po klidném létě do nich opět nastoupili v polovině listopadu. V současné době v asi sedmi desítkách zařízení působí přes 300 vojáků.

3. září 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video