Končící kancléřka Jana Vohralíková

Končící kancléřka Jana Vohralíková | foto: koláž iDNES.cz

Za koncem Vohralíkové stojí mocenský boj na Hradě a spor s poradcem Kolářem

  • 284
Kancléřka Jana Vohralíková končí na Hradě kvůli mocenským sporům kolem prezidenta Petra Pavla. Jedním z důvodů je i pře o bezpečnostní prověrku poradce hlavy státu a jeho přítele Petra Koláře. MF DNES informaci o tom, co je v pozadí náhlého konce kancléřky, která přišla do funkce v březnu, získala ze dvou důvěryhodných zdrojů.

Ty mluví o tom, že Petr Kolář chtěl bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu získat, ale zastavila ji právě Vohralíková a měla se snažit jej tím poškodit.

Hrad toto jako důvod odmítá a opakuje, že za odchodem Vohralíkové jsou její osobní důvody.

K prověrce v minulosti Hrad oficiálně tvrdil, že ji Kolář nepotřebuje, protože není zaměstnancem a neseznamuje se s utajovanými informacemi. „Důvody odchodu kancléřky jsou uvedeny v tiskové zprávě a jsou osobní. Žádost o prověrku s tímto krokem nemá nic společného,“ odmítl spekulace ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář na dotaz MF DNES.

Vohralíková na Hradě jako kancléřka končí, dohodla se na tom s Pavlem

Sám Kolář přitom v polovině prosince tvrdil, že o prověrku podle svého tvrzení chtěl požádat. Vadí mu, že kvůli práci pro zbrojařský holding Colt CZ Group ho kritici podezřívají z lobbingu a srovnávají ho s poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Bezpečnostní prověrka měla těmto spekulacím zamezit, věřil.

„Nechtěl jsem ji proto, abych se mohl seznamovat s utajovanými skutečnostmi, ale spíš proto, že se občas pohybuji v blízkosti prezidenta. Bezpečnostní rizika si ale musí vyhodnotit kancléřka,“ řekl k tomu pro MF DNES.

Kolář Pavlovi radí se zahraniční a bezpečnostní politikou. Prezident jej po zvolení nazval „přítelem po boku“.

„Kancelář prezidenta republiky zvažovala postup, potřebu a důvody žádosti o prověrku NBÚ pro poradce prezidenta Petra Koláře. Vzhledem k tomu, že Petr Kolář je poradcem, nikoli zaměstnancem a není nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval, žádost podána nebude,“ zdůvodnila to hradní mluvčí Mária Pfeiferová.

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Vohralíková skončí k 15. únoru a nahradí ji Milan Vašina, který je v současné době výkonným ředitelem Aspen Institutu.

„Práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností, kterou jsem dostala. Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ uvedla Vohralíková v tiskové zprávě, která doputovala k novinářům z Hradu.

Řeháková končí měsíc po personálním zemětřesení i jako Pavlova mluvčí

„Jana Vohralíková odvedla skvělou práci v nesmírně těžké době začátku prezidentského mandátu a budování kanceláře. Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu. Patří jí za to mé velké poděkování. Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ komentoval konec kancléřky Vohralíkové prezident Petr Pavel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video