Vláda zvýší důchody, o Temelínu nerozhodla

- Otázka dalšího osudu jaderné elektrárny Temelín (JETE) zůstává po pondělním jednání vlády nevyřešena. Vláda po projednání zprávy expertní komise o aspektech dostavby JETE pověřila ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, aby připravili do konce letošního dubna návrhy na řešení dostavby elektrárny. Jednání vlády o budoucnosti jaderné elektrárny Temelín provázela před Strakovou akademií v Praze demonstrace požadující zahájení diskuse o tomto problému.

Návrhy by měly vzít v úvahu dopady možných variant řešení dostavby zdroje, řekl dnes místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík.Vláda podle něj současně rozhodla o zveřejnění obsahu expertní zprávy. Novinářům zpřístupní i některé z jejích příloh. Hnutí Duha i další ekologické iniciativy se kloní k názoru, že by o budoucnosti Temelína měli ministři rozhodnout až na základě dvou základních variant energetiky - bez Temelína a s ním. Varianty by měly na základě zprávy nezávislé komise, kterou dnes vláda projedná, za měsíc vypracovat ministerstvo životního prostředí a resort průmyslu a obchodu. S vládním usnesením mohou být tedy více než spokojeni. Analýza ekonomických aspektů dostavby Temelína uvádí, že elektřinu z nových zdrojů bude Česká republika potřebovat až v roce 2010.
Veškeré důchody budou od srpna zvýšeny přibližně o 5,4 procenta. Vláda totiž dnes schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, který zvyšuje procentní výměru všech přiznávaných důchodů. Nařízení vlády počítá s tím, že základní výměra důchodu, která je stanovena u starobního důchodu na 1310 korun, zůstane stejná. Zvýší se však procentní výměra. U důchodů přiznaných před 1.lednem 1996 by měla vzrůst o 7,5 procenta a u důchodů přiznaných po tomto datu o pět procent.
"Tím, že se rozdílně rychle zvyšují důchody před a po roce 1996, se přibližují výše důchodů staro- a novodůchodců. To je známý problém, který představuje několik set korun a postupně se snižuje," řekl novinářům Špidla.
Nařízení zvyšuje rovněž takzvané redukční hranice, po jejichž překročení se podíl na důchod podstatně sníží. Opatření má podle Špidly zabránit nivelizaci důchodů a zvýšit jejich zásluhovost. Důchody byly naposledy valorizovány loni k 1.červenci, kdy starobní důchody stouply v průměru o 376 korun. Průměrný důchod starodůchodců tehdy dosáhl 5497 korun a novodůchodců 5890 korun.

Plán vládního zasedání
Ministři se nesešli jako obvykle ve středu, protože v úterý začíná schůze Poslanecké sněmovny. Nezávislou zprávu posuzující hospodářské aspekty dostavby jaderné elektrárny Temelín, dokument zabývající se zahraničněpolitickými aspekty jejího případného zprovoznění a návrh na zvýšení důchodů má dnes mimo jiné projednat kabinet premiéra Miloše Zemana. Důchody by měly být v případě souhlasu vlády zvýšeny v průměru zhruba o 300 korun. Zvýšit by se měly nejen důchody starobní, ale také invalidní, částečně invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí.Vládu čeká i řada legislativních návrhů. Ministr financí Ivo Svoboda předloží znovu návrh novely zákona o dani z nemovitostí i novelu zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí. Měl by rovněž ministry informovat o hospodaření státních podniků a akciových společností s vlastnickým podílem státu větším než 51 procent za rok 1998.
Právníci resortu vnitra připravili změnu zákona o policii, zákon o azylu, nový zákon o matrikách a zákon o Sbírce zákonů. Na programu je novela transformačního zákona, který má řešit vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech.
Vicepremiér Pavel Mertlík předloží kabinetu materiál zabývající se státní podporou výzkumu a vývoje v letech 2000 až 2002.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video