Ani kapka nazmar. Vláda zřídila pro boj se suchem „vodní policii“

  • 182
Novelu vodního zákona, kterou vypracovala ministerstva zemědělství a životního prostředí, v pondělí schválila vláda. Stát plánuje zřízení komisí, které budou rozhodovat o opatřeních v době sucha, podobně jako u povodní. Komise budou moci v takovém období zakázat povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění.

„Mezi nejdůležitější části novely vodního zákona patří povinnost vytvořit plány pro zvládání sucha a nedostatku vody, které budou platné pro jednotlivé kraje i pro území celé České republiky a zřízení komisí pro sucho,“ řekl v pondělí ministr Miroslav Toman.

Ministr uvedl, že v zákoně je již z dřívějška samostatná kapitola, která se věnuje povodním a nově k ní přibude i kapitola zaměřená speciálně na sucho. „Novela podrobně popisuje, jaké kompetence a povinnosti v době sucha a nedostatku vody mají jednotlivé složky státní správy a samosprávy,“ vysvětlil Toman.

Plány budou obsahovat popis vodních zdrojů a jejich zastupitelnost, tedy možnosti propojení vodohospodářských soustav v rámci regionů, ale i nadregionálních soustav. Bude v nich také seznam zařízení, která lze využít při nedostatku vody, mapy vodních zdrojů a vodárenských soustav, návrh postupů a opatření pro zvládání sucha.

„Zákon stanoví priority při vyhlášeném stavu nedostatku vody, kdy je nejdůležitější zajistit funkčnost důležité infrastruktury jako jsou nemocnice či elektrárny a zásobování obyvatel pitnou vodou,“ sdělil mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Přípravu krajských plánů zajistí jednotlivé kraje, celorepublikový plán vypracují ministerstva zemědělství a životního prostředí, uvedl Bílý.

Extrémní sucho je v polovině republiky, praská i půda v podhůří Beskyd

V krajích a na celostátní úrovni budou fungovat komise pro období sucha. Jejich členy se stanou zaměstnanci ministerstev, krajů, správců povodí, Českého hydrometeorologického ústavu, policie, hasičů a hygieniků.

Krajské komise by měly být zřízeny do tří měsíců od nabytí účinnosti zákona. Ústřední komisi pro sucho zřídí vláda. 

Komise budou například moci v případě potřeby upravit, omezit nebo zakázat nakládání s vodami, omezit užívání vody z vodovodu nebo nařídit na vodním díle mimořádnou manipulaci nad rámec schváleného manipulačního řádu.

Zákon podle Bílého také obsahuje novelu zákona o působnosti Správy státních hmotných rezerv, která upravuje podmínky pro poskytnutí a použití hmotných rezerv při vyhlášení stavu nedostatku vody. Obce nebo hasiči si mohou zapůjčit zejména cisterny, technická zařízení k čerpání i zařízení potřebná k dodávce nebo odvádění vody.

Novela zákona o vodovodech a kanalizacích

Zákon počítá také s novelou zákona o vodovodech a kanalizacích, jejímž cílem je hlavně umožnit provozovateli vodovodu reagovat omezením nebo přerušením dodávek pitné vody na vyhlášení stavu nedostatku vody.

„Nedostatek vody v naší krajině je bohužel odrazem toho jak jsme se k ní chovali dříve a vlastně chováme i dnes. Naše zemědělství i lesní hospodaření bylo, s jistou nadsázkou, bojem proti vodě. Meliorace zemědělské půdy, nevhodná skladba lesů, pěstování plodin podporující erozi půdy v obrovských plochách, to vše se podepsalo na aktuální situaci, kdy je podstatně méně srážek,“ míní expert na životní prostředí Tomáš Tesař z TOP 09.

Podle něj vláda vytváří falešné zdání toho, že problematiku řeší, právě přijímáním různých koncepcí, mitigačních plánů a dalších „strategických dokumentů“. Opatření, která by zajistila okamžitou nápravu podle Tesaře neexistují, ale rychlá změna zákonných podmínek hospodaření se zemědělskou a lesní půdou podle něj možná je.

„Stačí se podívat na doporučení akademické sféry z oblasti ochrany přírody a udržitelného hospodaření v krajině. Bohužel, vidíme spíše neuvěřitelnou socialistickou snahu řešit vše dotacemi na obnovu lesních cest, výstavbu přehrad nebo na hospodářské ztráty způsobené suchem,“ doplnil Tesař.

Extrémním suchem je zasažena polovina České republiky. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho jím trpí celé Čechy a severovýchodní Morava. Extrémním a výjimečným suchem je dohromady postiženo třiašedesát procent území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video