Premiér Paroubek navštívil zaplavené oblasti.

Premiér Paroubek navštívil zaplavené oblasti. | foto: Radek Cihla, MF DNES

Vláda uvolnila na pomoc při povodních 380 milionů

  • 267
Vláda na mimořádném zasedání uvolnila 380 milionů korun na pomoc při odstraňování následků povodní. K zásahu je podle premiéra Paroubka připraveno dalších tisíc vojáků. Premiér Paroubek po jednání vlády zamířil do Znojma.

- FOTOGALERIE
- ON-LINE REPORTÁŽ
- MAPA PRŮTOKŮ
- kudy teče rozvodněná Dyje

Peníze budou rozděleny do různých programů. Dvacet milionů půjde například na nákup mobilních obytných buněk, třicet milionů na opravy silnic. Zbylých 330 milionů půjde na podporu regionů.

Záplavami postižení lidé by měli mít nárok na dávku do třiceti tisíc korun. Za ně by mohli nakoupit například nejnutnější hygienické potřeby.

Ministerstva zdravotnictví a práce zase do zasažených oblastí dodají informační brožurky. V nich se vytopení lidé dozvědí například to, kde mají žádat o finanční pomoc.

Ministerstva zemědělství a životního prostředí budou dvakrát denně vydávat zprávy o stavu na vodních tocích. Ministr vnitra František Bublan oznámil, že jeho resort nabídne postiženým obcím šest tisíc vysoušečů.

Úřady budou vydávat informace dvakrát denně
"Ministerstvo zemědělství bude dvakrát denně vydávat informace o aktuálním stavu řek a dalším výhledu," řekl ministr Jan Mládek.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach prohlásil, že do postižených oblastí bude distribuována příručka s informacemi o možnostech získat zvláštní sociální dávky, hygienických předpisech a s kontakty na úřady. Informace s možnostmi pomoci budou uveřejněny v tisku.

Ministři také přijali oficiální usnesení, kterým poděkovali příslušníkům záchranných složek. Premiér vypočítal, že při povodních už pomáhá na 7500 hasičů a stovky hasičů, vojáků a dobrovolníků.

"V případě potřeby nasadíme tisíc dalších příslušníků armády," prohlásil premiér Paroubek, který se hned po zasedání vlády vydal vrtulníkem do Znojma. Do likvidace následků záplav by premiér chtěl zapojit i nezaměstnané.

Ministři se ve čtvrtek večer sešli kvůli povodním na mimořádném zasedání. Někteří kvůli tomu museli přerušit své zahraniční cesty. Ministr vnitra František Bublan se vrátil z Balkánu, premiér Jiří Paroubek předčasně přiletěl z Egypta. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video